Foto: Profimedia

Zdrava jela koja su radost za oči i nepca

UKUSNA JELA: Bundeve okrugle i slatke

Ova hrana vas prosto mami da uživate u svakom zalogaju bez kajanja

Recept dana
> 17:08h

Potaž od bundeve SASTOJCI 1 kg bundeve 1,5 dl neutralne pavlake 1 l supe od kocke 3 kašike putera so, biber Priprema 1 Očistite bundevu od koštica i odstranite koru, isecite na kockice i dinstajte na puteru podlivajući supom. 2 Kad bundeva omekša, usitnite je mikserom i dodajte začine. Vratite u posudu, dodajte ostatak bujona i pavlaku. Poslužite vruće.

Galete od bundeve

Sastojci 150 g bundevinog mesa 100 g putera 5 jaja 100 g šećera so kašičica cimeta 200 g brašna 100 g lešnika 2 kašičice praška za pecivo 150 ml mleka 2 kašike prah-šećera Priprema 1 Izrendajte bundevu. U manjoj šerpi rastopite puter. Umutite u činiji jaja, šećer, so i cimet. Pomešajte brašno, sitno iseckan lešnik i pomešajte s masom od jaja. Zatim dodajte mleko i otopljen puter i zamesite u glatko testo. Na kraju dodajte izrendanu bundevu. 2 U međuvremenu zagrejte aparat za galete i premažite ga tankim slojem putera. Od pripremljenog testa ispecite oko 12 komada galeta, koje treba da budu zlatnobraon boje. Po želji galete pre serviranja pospite šećerom u prahu i cimetom.

Savijača s bundevom

Sastojci 300 g tankih kora 350 g očišćene bundeve 120 g šećera kora limuna cimet vanilin šećer 50 g margarina malo ruma Priprema 1 Narendajte na krupnu trenicu bundevu, začinite šećerom, cimetom i rumom. Kore složite jednu na drugu, svaku prethodno premažite rastopljenim margarinom, raširite fil po zadnjoj kori i urolajte. 2 Pecite na 170 stepeni 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Praseće pečenje s bundevom

SASTOJCI mlada prasetina (oko 3 kg) 2 čena belog luka crni mleveni biber 1,5 kg bundeve 3 pomorandže 1/2 kašičice karanfilića Priprema 1 Zagrejte rernu na 220 stepeni. Meso operite, osušite i izbušite kožu, pa ga premažite izgnječenim belim lukom, solju i biberom. 2 Meso stavite u podmazan pleh i pecite u rerni oko 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 175 stepeni i pecite još 60 minuta. 3 Očistite bundevu i isecite je na kriške. Iscedite sok od dve pomorandže. Ostale pomorandže dobro operite i isecite na kolutove. Kriške bundeve poređajte oko pečenja, pa ih poprskajte sokom od pomorandže i pospite karanfilićem. Dodajte kolutove pomorandže, po potrebi posolite i pecite još najmanje 45 minuta.

Jesenji gulaš

Sastojci po 1 crvena i zelena paprika luk čen belog luka 700 g govedine 2 kašike ulja so, biber 2 kašičice brašna 2 kašike mlevene paprike kašika paradajz-pirea 400 ml goveđe supe od kocke 400 g bundeve 2 kašičice ruzmarina PRIPREMA 1 Paprike operite, prepolovite i očistite od semenki. Isecite u kockice. Crni i beli luk oljuštite, crni luk iseckajte. 2 Meso isecite u veličini zalogaja i obrišite kuhinjskim papirom. Zagrejte ulje u šerpi, pa meso lepo propržite. Začinite solju i biberom, te meso izvadite iz šerpe. 3 U masnoći od pečenog mesa izdinstajte luk, pa u to dodajte izgnječeni beli luk. Pospite brašnom i mlevenom paprikom i zakuvajte. Dodajte paradajz-pire, pomešajte i još malo kuvajte. Zatim vratite meso, sve promešajte i podlijte supom. Poklopljeno krčkajte oko 30 minuta. 4 U gulaš zatim dodajte bundevu isečenu na kockice, kao i komadiće paprike. Dobro začinite seckanim ruzmarinom, solju i biberom. Poklopite i dalje dinstajte oko 30 minuta, sve dok meso i povrće ne bude skuvano, odnosno mekano. Po potrebi i ukusu gulaš još malo začinite, pa servirajte. Uz ovo jelo poslužite crni hleb.

Varivo

Sastojci 700 g bundeve 2 kašike blagog jabukovog sirćeta ulje glavica crnog luka 1-2 čena belog luka 200 g svežeg paradajza ili 100 g pelata (oljuštenog paradajza) kim so, biber 1/2 dl pavlake 10 g brašna peršun Priprema 1 Oljuštenu bundevu grubo narendajte, pa prelijte sirćetom. Na ulju propržite seckan luk da bude staklast, dodajte seckan beli luk, bundevu i paradajz (ako je svež, oljuštite ga i iseckajte, a pelat usitnite). Umešajte kim, posolite i pobiberite. Pokrijte i dinstajte na laganoj vatri. 2 Kad deo tečnosti uvri, a bundeva sasvim omekša, umešajte pavlaku pomešanu s brašnom. Sve još kratko prokuvajte i pred kraj pospite seckanim peršunom.