Foto: Printscreen Yt

Zbog dobrog vladanja biće oslobođen kazne

POVRATAK UBICE DEČJEG LICA: Sa 12 godina zločinom zgrozio naciju, uskoro bi mogao biti na slobodi

Pol Džindžerič, tinejdžer iz Indijane koji je bio osuđen na 25 godina u zatvoru zbog pomaganja prijatelju kod ubistva njegovog očuha kada je imao samo 12 godina, mogao bi da za tri meseca bude pušten na slobodu

Planeta
> 00:00h

Džindžerič, koji danas ima 18 godina, zbog dobrog vladanja i učestvovanja u raznim programima rehabilitacije, za 90-ak dana mogao bi na slobodu iako je bio saučesnik u strašnom ubistvu.

Slučaj Pola Džindžeriča datira još iz 2010. godine kada je kao 12-godišnji školarac sa svojim prijateljom, tada 15-godišnjim Koltom Landijem, skovao plan za ubistvo Landijevog očuha Danera.

Duo je prvobitno imao plan da pobegne, ali kada je Daner pokušao da ih zaustavi dobio je četiri metka u telo. Za razliku od Džindžeriča, Landi je celu svoju kaznu proveo u pravom zatvoru, a tamo će provesti najmanje još šest godina.

Džindžerič će pak posle godina provedenih u maloletničkom zatvoru godinu dana provesti u kućnom pritvoru, uz 10 godina uslovno.

Inače, on je verovatno najmlađa osoba u Indijani kojoj se sudilo kao odraslom.

"Znam da sam počinio grozan zločin i zbog toga se iskreno kajem", izjavio je na sudu u petak.

Njegov advokat Monika Foster kaže kako je njen klijent u pet godina provedenih u ustanovi za maloletnike otplatio svoj dug društvu.

"Tamo je maturirao a pomago je i ostalim zatvorenicima kod učenja. Takođe, završio je sve rehabilitacione tečajeve", naglasila je Foster.

Ipak, njeno oduševljenje Polovom rehabilitacijom ne deli i porodica ubijenog Danera. Oni nisu prisustvovali izricanju kazne u petak, ali u pređašnjem obraćanju sestra žrtve, Kim Vilson, rekla je kako još uvek očekuje dečakovo izvinjenje.

"Pol, ovo se nije dogodilo tebi i ti nisi žrtva", jasno je poručila sestra ubijenog.

(Jutarnji/ Indy Star)