Foto: Shutterstock/Ilustracija

Lepo

PENZIONERE OBRADOVALA POVIŠICA: Malo 400 dinara ali nam mnogo znači!

Stariji građani ističu da novac koji će dobiti najavljenim rastom penzija od 1. januara nije dovoljan za njihove potrebe, mada će im pomoći da prežive

Društvo
> 08:58h

Najavljeno povećanje penzija u proseku za 428 dinara od 1. januara sledeće godine nije veliko, ali će značiti, naglašavaju penzioneri s kojima smo razgovarali. Većina starijih građana smatra da će im jednokratna pomoć od 5.000 do 6.000 dinara dobro doći da koliko-toliko potkrpe najhitnije rupe u kućnom budžetu. Svako povećanje je dobro - Svako povećanje je dobro za sve nas. Bolje išta nego ništa. Doprineće nekom poboljšanju života. Nadamo se da će biti još tih povećanja kao što nam je i obećano - kaže za Kurir Tomislava Feruh, penzionerka iz Beograda. Iako mnogi ističu da bi povećanje moglo biti i veće i da bi trebalo da prati rast cena osnovnih životnih namirnica, penzioneri se slažu da je povećanje dobro koliko god ono iznosilo. - Povećanje penzija će sigurno značiti ljudima, iako je malo i nije dovoljno da pokrije troškove koje imamo. Opšte je poznato da je život kod nas, u poređenju sa životom građana u zemljama iz okruženja, dosta teži. Dovoljno je samo da uporedimo koliko je benzin ovde skuplji nego u Republici Srpskoj ili Makedoniji. Penzionerima treba novac i za lekove - ističe penzioner Miodrag Ignjatović. Kad se nema, i to je nešto Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, kaže da je povećanje penzija u proseku za 428 dinara sitnica, ali da će onima s najmanjom penzijom i to značiti. - To je kap vode u moru, ali kad se nema, i to je nešto. Mislimo da onima s penzijama do 25.000 dinara treba dva puta godišnje da se usklađuje penzija s troškovima života, a da se onima s većom penzijom vrati što im je oduzeto - kaže Vujasinović.

Nebojša Atanacković MOŽDA JE PREURANJENO Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe da povećanje plata i penzija ima i dobru i lošu stanu. - Povećanje penzija i plata u javnom sektoru ozbiljno će uticati na rast potrošnje i to je pozitivno. S druge strane, to je preuranjeno jer je trebalo još malo da prištedimo. Treba razmišljati na koji način pomoći privredi da ona, mimo ovog većeg prometa, uveća aktivnost i obezbedi još veće povećanje plata i penzija. Ako sad povećavamo standard u javnom sektoru, potrebno je razmišljati i o standardu onih koji rade u privredi.

Sanda Lekić (64), penzioner Cene nisu normalne Smatram da bi povećanje bilo dobro kad bi cene bile normalnije. Konkretno mislim na hranu, meso, mleko, na proizvode koji su potrebni za normalan i zdrav život. Pritom su lekovi mnogo skupi. Stojanča Bogdanović (74), penzioner Skupe su dažbine To povećanje mi ništa ne čini. Samo infostan plaćam 10.000 dinara, i to potkrovlje u Borči koje prokišnjava. Šta ja da radim s jednokratnom pomoći od 5.000 dinara, a uzeli su mi 53.000. Vladimir Erceg (81), penzioner jednokratna pomoć Jednokratna pomoć od 6.000 dinara je vredna, ali dok su penzije slabe, to je nedovoljno. Treba uraditi i preraspodelu u javnim preduzećima jer je neprihvatljivo da neki s fakultetom imaju mizernu platu. Dušica Cojić (67), penzioner Penzija mi mnogo mala Ta jednokratna pomoć je u redu, ali mi povećanje penzije neće ništa značiti jer imam malu penziju od 18.000 dinara. U zavisnosti od toga kolike plate imaju, zaposlenima će možda i značiti to povećanje.