icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: PR

Ne propustite ovaj događaj

Posetite treći Japansko-srpski festival filma organizovan uz podršku ALUM-a

Japansko-srpski festival filma – JSFF, koji predstavlja jedinstvenu umetničku razmenu Srbije i Japana, održaće se 5. i 6. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Objavljeno: 01.11.2016. 17:16h

 

Ove godine posetioci festivala u Beogradu i Tokiju imaće priliku da isprate bogat program na temu „Devotion“, ali i da se upoznaju sa sličnostima i razlikama u stvaralaštvu obe zemlje, da se međusobno povežu i nauče mnogo jedni od drugih.

 


  • Butoh performans „Boja duše”
  • Izložba studenata slikarstva (ALUM)
  • Manzai drama (ALUM)
  • Bend 101A


20:00h – Projekcija oficijalne JSFF 2016. i proglašenje pobednika

NEDELJA 6.11.2016. od 16:00 do 22:30h

16:00h – Projekcija filma: „Akira Kurosawa – Ikiru” (1952)
18:30h – Tribina: „Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosawe i Yasujira Ozua”, gost: reditelj Ryo Suzuki, Japan
20:00h – Projekcija oficijalne JSFF 2016.

Tribinu o japanskoj kinematografiji vodiće Ryo Suzuki

Japansko-srpski festival filma ima čast da u Beogradu ugosti japanskog reditelja i producenta Rija Suzukija, koji je i jedan od članova ovogodišnjeg žirija. Posetioci festivala imaće jedinstvenu priliku da prisustvuju njegovoj tribini na temu „Osvrt na filmsko stvaralaštvo japanske kinematografije kroz paralelu reditelja Akire Kurosawe i Yasujira Ozua”, koja će biti održana u nedelju, 6. novembra.

Ryo Suzuki je rođen u Japanu (Fukuoka). Studije filma završio je na „Yokohama School of Broadcasting and Film”. Tokom svoje karijere imao je priliku da producira i režira nekoliko projekata pri Narodnom japanskom pozorištu, kao i brojne TV emisije i filmove. Među mnogobrojnim ostvarenjima izdvajaju se Futo (fikcija) i Cellist JURO (dokumentarac).

 


Značajan dorpinos domaćih studenata i profesora

Organizatoru JSFF-a CultCrave, organizaciji koja sarađuje sa Jugoslovenskom kinotekom, ove godine pridružila se i Akademija lepih umetnosti i multimedija. Svojim učešćem ALUM će doprineti ovom festivalu na različite načine: od organizacije do realizacije programa.

Jovana Stević, studentkinja glume u klasi Vide Ognjenović, jedan je od koosnivača i organizatora ovog festivala, a Petar Stanojlović, profesor na odseku za menadžment umetničke produkcije i medija, jedan je od članova žirija.

Studenti glume na ALUM-u učestvuju u samom programu izvedbom Manzai drame, kao i studenti slikarstva, koji će svoje radove predstaviti na izložbi. Pored toga, svi studenti će imati priliku da steknu nova znanja, slušaju tribine, upoznaju mnoge važne ličnosti iz sveta filma i pogledaju zanimljive filmove. 

„Devotion“ – tema ovogodišnjeg festivala

Za temu ovogodišnjeg Japansko-srpskog festivala filma organizatori su izabrali pojam „Devotion“, za koji ne postoji jedinstven prevod ni na srpskom, ni na japanskom. Njihova namera je da podstaknu umetnike da razmišljaju slobodno i otvoreno pokažu svoje lične motive, osećanja i želje.

Rasterećen žanrovskog ograničenja, JSFF će kroz dokumentarna i igrana ostvarenja dati najbolje odgovore na temu „Devotion“ i na taj način izgraditi kulturni most između Srbije i Japana.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!