Foto: AP

STRAHUJE SE OD NAJGOREG

KIMOVA SUPRUGA KAO DA JE U ZEMLJU PROPALA: Već 7 meseci niko nije video prvu damu Severne Koreje

Prva dama Severne Koreje već mesecima nestala je iz javnog života pa su se pojavile spekulacije da je ili trudna ili da je pala u nemilost.

Planeta
> 00:00h

Stručnjaci koji su upućeni u situaciju u Pjongjangu sumnjaju da je Ri Sol-ju, koja je predstavljena kao prva dama 2012. godine, verovatno pala u nemilost Kim Džong- unove mlađe sestre, Kim Jo-džong, koja je najmoćnija osoba iza diktatora.

Kim Jo Džong glavna je osoba zadužena za propagandne aktivnosti Severne Koreje i vrlo nezahvalnu dužnost - veličanje lika i dela Kim Džong Una.

S druge strane, Ri je posljednji put viđena u javnosti 28. marta u obilasku zdravstvenog kompleksa u Pjongjangu. Tošimitsu Šigemura, profesor na tokijskom Vaseda univerzitetu, smatra da je nekoliko razloga za izostanak Ri iz javnog života a jedan svakako može biti trudnoća. Drugi je sigurnost.

"Zbog izveštaja o mogućim napadima i svrgavanju Kima, možda je Ri pod strogom zaštitom i čuvaju je danonoćno", rekaao je Šigemura.

Kada je Ri 2012. takođe "nestala" bilo je različitih nagađanja, a onda je košarkaška zvezda Dennis Rodman posle posete Severnoj Koreji otkrio da je rodila dete. Tako može biti i sada, ali isto tako, stručnjaci upozoravaju da onima koji padnu u nemilost, Kim ne da ni blizu sebi, a tako je bilo i s njegovim ujakom koga neko vreme nije nigde bilo a onda je ubijen.

(Independent/ Dnevnik.hr)