Privukla veliki broj posetilaca

(KURIR TV) SVEČANOST: Izložba Tesla i Pupin na istom putu otvorena u Istorijskom muzeju

U Istorijskom muzeju Srbije danas je svečano otvorena izložba "Tesla i Pupin na istom putu", kao nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Pop kultura
> 00:00h

Da otvore izložbu imali su čast direktor Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, direktor Muzeja Nikole Tesle dr Branimir Jovanovića i autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić.

Projekat "Tesla i Pupin na istom putu" je, kako ističu organizatori, najbolji način da se prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Foto Marina Lopičić

Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije - njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Foto Marina Lopičić

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 sati.

Foto Marina Lopičić

Izložba će biti otvorena do 1. decembra, nakon čega će biti prestavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a ideja je da se nizom aktivnosti kao što su radionica za decu, predavanja i stručna vođenja, aktivira čitava Srbija.

Foto Marina Lopičić

Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće - muzeja.

&feature=youtu.be