Foto: Printscreen/YouTube

Pravo u glavu

ISLAMSKA DRŽAVA ZAVISI OD JEDNOG ČOVEKA: Ako njega ubijemo, kalifat je mrtav!

Iračka vojska vodi u Mosulu ulične borbe za svaku zgradu, a oslobađanje tog grada iz ruku terorista biće još značajnije ako zarobe Abu Bakra al Bagdadija, vođu Islamske države.

Planeta
> 15:12h

Fuad Husein, pomoćnik kurdskog lidera Masuda Barzanija, kaže da imaju informacije iz više izvora da se bog i batina terorističke ID još nalazi u Mosulu, prenosi Independent.

"Bagdadi je unutra. Ako njega ubijemo, to će značiti raspad celog sistema ID", kaže Husein. Džihadisti bi morali usred odsudne bitke da biraju novog šefa, a i da im to pođe za rukom, teško će naći nekog ko će imati takav autoritet kao Bagdadi, vođa terorističke organizacije koji je proglasio kalifat upravo posle zauzimanja Mosula u junu 2014. godine.

VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE NALAZI SE U KLOPCI: Nije uspeo da napusti Mosul, a Iračani napreduju ka njemu

Bagdadi se poslednjih mjeseci krije daleko od očiju javnosti, a kurdski general kaže da "kalif" mnogo zavisi od svojih generala iz Mosula i Tal Afara, grada u blizini Mosula. S druge strane, Bagdadijevo prisustvo u Mosulu moglo bi da produži bitku za taj grad jer će se njegovi podanici očajnički boriti da spasu i njega i kalifat.

Bagdadijevo prvo obraćanje javnosti iz

Iračke snage probile su prvu liniju džihadista bez gubitaka, rekao je u sredu njihov portparol Sabah al Numan dodavši da je ubijen veliki broj džihadista.

Vladine snage u utorak su prvi put ušle u predgrađa tog grada, koji je u rukama ID već duge dve godine. Sreda je 17. dan velike ofanzive protiv ID, u kojoj učestvuje 50.000 vojnika, uključujući kurdske pešmerge i snage sunitskih plemena.

Elitne jedinice zauzele su u utorak zgradu državne televizije u četvrti Kukjali.