Foto: Nemanja Pančić

Nastavlja se 22. decembra

POČELO SUĐENJE MOMČILU PERIŠIĆU: Odbrana tražila da proces bude otvoren za javnost

BEOGRAD - Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za odavanje poverljivih informacija, počelo je danas u Višem sudu, bez prisustva javnosti, a 14 godina od podizanja optužnice.

Crna Hronika
> 15:20h

Perišićev pravni zastupnik, advokat Novak Lukić je rekao da je odbrana i danas tražila da proces bude otvoren za javnost ali da je to odbijeno, preneo je Insajder.

On je rekao da je na početku suđenja pročitan stav Genreralštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se sa određenih spisa ne skine oznaka tajnosti, iako je, kako je naveo, reč o dokumentima koja su stara više od 15 godina i koja se mogu naći na društvenim mrežama, po novinama, na sajtu Haškog tribunala.

Foto: FoNet

Lukić je najavio da će suđenja biti nastavljeno 22.decembra.Uz Perišića, optužene su još dve osobe, Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.Momčila Perišića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije zaduženog za bezbednost u kabinetu Zorana Đinđića, 14.marta 2002 uhapsili su pripadnici vojne kontraobaveštajne službe u jednom motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Foto: Nebojša Mandić

Prema pisanju medija Nejbor je već 19. marta napustio Srbiju.Perišić je u više navrata negirao krivicu u slučaju odavanja poverljivih informacija.Postupak je ponovo aktiviran 2004. godine, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal gde mu je suđeno za ratne zločine.

Pošto je tribunal doneo oslobađajuću presudu 2013. Perišić se vratio u Beograd a postupak za špijunažu ponovo je aktiviran 2014.godine. Suđenje je do sada odlagano više puta.