Foto: Thinkstock/Ilustracija

Sutradan samo gledali u noše...

UŽAS U SUBOTIČKOM VRTIĆU, RODITELJI IZBEZUMLJENI: Deca jela pasulj s kamenjem?!

SUBOTICA - Pasulj "začinjen" kamenčićima serviran je za ručak mališanima koji idu u subotički vrtić "Naša radost", što je potpuno izbezumilo njihove roditelje!

Srbija
> 00:00h

To se, kako kažu uspaničeni očevi i majke, desilo u četvrtak, a u petak su mnogi od njih ostavili decu kod kuće proveravajući u nošama da li u stolicama mališana ima kamenja.

To je samo vrh ledenog brega, kako za list navodi Dora Gurinović (31), majka trogodišnjeg dečaka koji ide u taj vrtić, jer su prethodnih meseci deca dobijala šugu, konjuktivitis, ešerihiju koli zbog nehigijene u ustanovi u kojoj borave.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zbog kamenja u ručku, navodi ona, ali i svih ostalih problema za danas je sazvan hitan roditeljski sastanak.

- Bez obzira na sve to, u četvrtak sam bila van sebe od brige i besa. Dete nisam vodila u vrtić u petak i ponedeljak. Juče smo završili kod lekara jer mi je sin zaradio stomačni virus, a ja sam strahovala da nisu "proradili kamenčići" koje je pojeo uz onaj pasulj. Kako su nam hranili decu, saznali smo preko Viber grupe u kojoj su svi roditelji.

- Vaspitačica je javila jer se uplašila za decu. Mi smo potom zvali dispanzer da pitamo šta da radimo. Dobili smo odgovor da pratimo da li u dečjoj stolici ima kamenja. Očajni smo. Zamislite da ostavite dete nekom na brigu i čuvanje i saznate tako nešto. Jako sam besna. Prema mojim informacijama, znalo se da je pasulj stigao u vrtić „obogaćen” kamenjem. Vozač koji je dovezao hranu skrenuo je pažnju da kuvarice vode računa kada deci budu kuvale pasulj. Nije ovo jedini slučaj u poslednja tri meseca zbog kojeg roditelji strahuju za svoju decu. Tražila sam vanredni roditeljski sastanak i nisam dobila nikakav odgovor - navodi ta majka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njenim rečima, u vrtiću je veoma loša higijena jer rade samo dve spremačice.

- Obe ne mogu da očiste prizemlje, sprat, četiri toaleta, kuhinju i sve prostorije u kojima borave deca. Moj sin je imao šugu. Izlečili smo je. Druge majke mi kažu da su im deca dobila sve te druge infekcije. Kada pitamo u vrtiću šta se dešava, oni nam kažu da nemaju novca za domara i više spremačica... Sa druge strane, to je jedini vrtić u našem naselju i nemamo gde da ostavimo decu. Očajni smo - priča Dora Gurinović.

Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Jaša Šimić, direktor PU „Naša radost”, potvrdio je da su deca u četvrtak za ručak dobila pasulj u kojem je bilo kamenčića. On, međutim, nije čuo za ešerihiju koli i konjuktivitis.

- Pasulj je bio ambalažiran. Dogodilo se da su se tu našli i kamenčići. Procedura nalaže da reklamiramo tu namirnicu, što ćemo i učiniti. Naravno da vodimo računa o deci. Potpuno razumem roditelje. Što se tiče infekcija, čuo sam za šugu jer ju je jedno dete imalo i nije dolazilo tri nedelje. Posle toga smo izvršili dezinfekciju prostorija. Imamo medicinske sestre na prevenciji, sigurno bih saznao za te druge infekcije - kazao je on.

(Alo)