Foto: AP

Kraj operacija

Napušteno špijunsko gnezdo: Na prodaju grad američke Nacionalne bezbednosne agencije (FOTO)

Za određenu sumu, ovaj bivši centar za prisluškivanje i praćenje miliona ljudi može biti vaš

Zanimljivosti
> 11:18h

Prošle nedelje, desetine potencijalnih kupaca okupilo se u takozvanoj "otvorenoj kući" u mestašcetu pod imenom Šugar Grouv Stejšn kako bi eventualno kupili ne neku određenu nekretninu, već ceo grad, piše Newsweek.rs. Na prvi pogled, ovaj gradić u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija deluje sasvim uobičajeno i tipično, međutim on je sve samo ne to. Pre svega, čitav Šugar Grouv je ograđen žicom, a ulaz u grad čuvaju državni službenici. Razlog? Šugar Grouv bio je baza mornarice i Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), odakle su prisluškivane sve komunikacije na istočnoj obali SAD.

Operacije koje je NSA sprovodila odavde bile su deo kontroverznog programa ECHELON, koji je nastao tokom Hladnog rata ali je kasnije evoluirao u sistem globalnog praćenja. Nakon što je program ugašen prošle godine, Šugar Grouv je postao nepotreban i odlučeno je da se oglasi na prodaju. Veliki broj zgrada u kojima je živelo oko 400 vladinih službenika ostao je napušten, a operacije NSA prebačene su u obližnju bazu koja je i dalje funkcionalna.
Vrednost ovog grada, koji trenutno više liči na "letnji kamp" nego na mesto za život, procenjena je na oko 16 miliona dolara, što će biti početna cifra na aukciji. Ko god da kupi Šugar Grouv moraće, međutim, imaće jedan veliki problem zvani mobilna telefonska mreža, pošto se grad nalazi unutar zone "radio tišine".
Zbog toga, investitori razmatraju šta da urade sa Šugar Grouvom ukoliko ga kupe, a većina ideja se za sada vrti od pretvaranja mesta u korporativno odmaralište ili samoodrživu zajednicu za ratne veterane. Za grad su zainteresovane i filmske produkcijske kuće kojima bi da posluži kao set za snimanje. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:
Opasno manipulisanje istorijom: Kome odgovara priča da je Princip jeo sendvič kada je ubio Ferdinanda? NEWSWEEK PREDSTAVLJA Partija bivših: Komedija koja se porodila u zatvoru Svet za 30 godina: Veštačka inteligencija preuzima skoro sve (VIDEO) Povratak Kira Velikog u Persiju: Zašto se Iran okreće pre-islamskim korenima (FOTO, VIDEO) Mala zemlja, veliki glas: Evo kako Irska štiti svoje interese bez resursa i vojske (FOTO)