Foto: Profimedia

Zaplena u Švajcarskoj

OPELJEŠILI GA: Afričkom političaru oduzeli luksuzna kola!

Teodorinu Obijangu sa ženevskog aerodroma oduzeto 11 vozila, od kojih neki vrede i dva miliona dolara

Planeta
> 21:44h

ŽENEVA - Švajcarske vlasti oduzele su 11 skupocenih automobila Teodorinu Obijangu, potpredsedniku Ekvatorijalne Gvineje, saopštilo je tužilaštvo iz Ženeve. Vozila, od kojih najjeftinija koštaju 800.000, a najskuplja 2,8 miliona dolara, konfiskovana su na aerodromu u Ženevi u okviru istrage koju je susedna Francuska pokrenula protiv afričkog političara i sina predsednika Ekvatorijalne Gvineje.

Deo voznog parka... „Ferari“ među jeftinijim vozilima

Samo sedam komada

Među zaplenjenim vozilima su „bugati vejron“, procenjen na dva miliona dolara, i skupoceni sportski automobil švedskog proizvođača „Kenigseg“. Portparol „Kenigsega“ rekao je da je proizvedeno samo sedam komada tog modela automobila i da svaki košta 2,8 miliona dolara. Zaplenjeni su, između ostalog, najmanje tri „ferarija“, „meklaren P1“ i „aston martin uan77“, navode iz švajcarskog tužilaštva. Među vozilima je i „porše“, čija je vrednost procenjena na 830.000 dolara. Istražni sud u Parizu početkom septembra naložio je suđenje Obijangu da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.
Obijangov otac... Teodoro Obijang

Posle boravka u najvećim palatama, Obijang se u Parizu smestio u jednoj privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, ali i s parnim kupatilom, sportskom salom, diskotekom i bioskopom. Vojska posluge Čitava vojska posluge radila je na održavanju zgrade, koja je takođe tada zaplenjena. Bivši službenici kažu da je Teodorin plaćao gotovinom. - Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalne Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim je išao u Ameriku. Kad bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju da ponovo napuni oba kofera - rekao je njegov bivši batler.