Foto: Youtube/Printscreen

Nagradili ga

(VIDEO) OVOG PILOTA SU PROGLASILI HEROJEM: U sekundi spasao 439 ljudi!

Kineska aviokompanija "Čajna istern erlajns" nagradila je pilota Hea Čaoa sa tri miliona jena (više od 400.000 evra) jer je sprečio sudar dva aviona u kojem bi poginulo 439 ljudi.

Planeta
> 00:00h

Pilot Erbasa A320 trebalo je da poleti na aerodromu u Šangaju kada je ugledao Erbas A330 na pisti ispred sebe. Iako je do poletanja trebalo da obavi još nekoliko radnji, pilot je odlučio naglo da ubrza i podigne avion izbegavši sudar za 19 metara.

Incident se dogodio 11. oktobra u 12:04 sati. Erbus A330 je sleteo kada je Erbas A320 trebalo da poleti. Civilna avijacija objavila je simulaciju na kojoj se vidi kako je incident izbegnut u poslednjem trenutku. Pilot He je kazao kako je u tom trenutku išao 240 kilometara na sat. Odlučio je da ubrza i naglo digne avion kako bi izbegao sudar.

Ovaj incident šokirao je kineske medije koji su ga poredili sa nesrećom na aerodromu Tenerife gde je u sudaru dva Boinga poginulo 583 ljudi. Uručenju nagrade Heu prisustvovalo je 413 putnika i 26 članova posade iz oba aviona.

Istragom je utvrđeno da su za ovaj slučaj krivi kontrolori leta. Dvojici je oduzeta dozvola za rad, dok ih je još 13 kažnjeno.

(Dejli mejl)