Foto: Marina Lopičić

Autobus im ispred nosa, a oni ništa

SRAMOTA: Poslanici ne da daju ni kap krvi!

Navikli da uzimaju Iako ispred Skupštine svaki dan dežura vozilo Crvenog krsta, parlamentarci nikad nisu kročili u njega

Politika
> 13:06h

Političari nam redovno piju krv, al‘ da je daju, to teško. Bar kako je pokazala anketa Kurira. Ispred Skupštine Srbije, na Trgu Nikole Pašića, mesecima stoji autobus Crvenog krsta Srbije, u organizaciji Instituta za transfuziju krvi, gde građani, kao i poslanici, mogu da daju krv. To je omogućeno svakog dana, osim nedeljom, od 10 časova. Međutim, iako im je autobus bukvalno ispred nosa poslanici nijednom nisu našli za shodno da svrate i daju krv. Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS, priznaje da nijednom nije otišao da da krv. - Ne, nisam, nije mi poznato da je postojala organizovana akcija, a nije mi poznato ni da li je možda neko iz poslaničkog kluba to učinio - kazao je Milićević.

Njegov kolega iz poslaničkog kluba Milutin Mrkonjić ne da nije dao krv već pomenuti autobus nije ni video. - U tom autobusu nisam dao krv. Gde je on, koliko tu stoji? Nisam ga video, sad prvi put čujem za to. Krv sam ranije davao isključivo u Institutu - navodi Mrkonjić. „Zasijao“ je i Meho Omerović iz SDPS. On je otišao korak dalje, pa se tako pohvalio da nikad u životu nije dao krv. - Nikad nisam dao krv. Za ostale iz poslaničkog kluba zaista ne znam - kaže Omerović. Poslanica SRS Vjerica Radeta kaže da krv redovno daje, ali u stranci. - Stvarno ne znam da je autobus postavljen ispred Skupštine. U SRS se redovno organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi i ja sam redovni davalac. Za to je zadužen naš gradski odbor i mogu vam reći da je uvek veliki odziv - tvrdi Radeta. Najoriginalniji u „izvlačenju“ bio je Konstantin Arsenović, poslanik PUPS - pitanje je, kaže, da li poslanici njegove stranke uopšte smeju da daju krv zbog godina u koje su zašli. - Ne znam da li naši, s obzirom na godine, mogu da daju krv. Mislim da preko 65 godina ljudi i ne mogu da daju krv, a većina nas je oko 70, pa i preko - kaže Arsenović.

Veroljub Arsić OSVETLAO IM OBRAZ Poslanik SNS Veroljub Arsić kaže da je više puta dao krv, a jednom i u pomenutom autobusu. Međutim, ne može da se seti da li je iko od njegovih kolega iz poslaničkog kluba SNS uradio isto to. - Dajem krv, jednom sam je dao i u autobusu Crvenog krsta Srbije. To je jako humano, a i moja krvna grupa, A negativna, jako je retka. Pozivam kolege da to urade, mada mislim da tu postoji i momenat straha - kaže Arsić.