Foto: Printscreen Twitter

Popularnost mu i dalje raste

SIMBOL POBUNE PROTIV EU I NATO: Zašto je Putin postao desničarski Če Gevara?

Za desničare, protivnike establišmenta, heroj je Vladimir Putin, ruski predsednik. Optuživanje nekog političara da podržava Putina danas zapravo čini uslugu tom političaru.

Planeta
> 00:00h

Primer je Donald Tramp, republikanski kandidat za predsednika SAD. Tramp je sam sebi naneo štetu svojim skandalima i kontrovernim ponašanjem, međutim na ankete nije negativno uticao njegov stav prema Rusiji, navodi se u analizi sajta “Politico”.

On nije sam, mnogi desničari u Evropi su optuživani da podržavaju Putinovu politiku, pa opet njihova popularnost raste.

Ispostavlja se da strategija optuživanja za saradnju sa Putinom ipak ne daje rezultate.

U Evropi raste nezadovoljstvo Evropskom unijom i NATO paktom. Protivnici elite i establišmenta zato podržavaju one koji se protive ovim institucijama, a glavni među njima je Putin.

Za antiestablišmentsku desnicu podrška Putinu je postala ekvivalent onome što je majica sa likom Ernesta Če Gevare značila levici.

U aprilu su na referendumu u Holandiji desničari su se zalagali protiv Sporazuma o pridruživanju Evropske unije i Ukrajine. Liberali su ih optužili da su “korisni idioti Kremlja”. Međutim većina Holanđana je ipak rekla “Ne”. Međutim, glasače nije bilo briga za Putina. Njih su brinuli migranti I ekonomija. Oni su videli stav ruskog lidera protiv EU kao eho njihovog stava.

Na referendumu o Bregzitu, oni koji su se zalagali za ostanak u EU govorili su kako će Putin biti oduševljen ako Velika Britanija napusti Uniju. S druge strane, “bregzitovci” su njihov napor portretisali kao pokušaj elite da skrene pažnju glasačima sa gorućih problema - migrantske politike i ekonomije.

Najdžel Faraž, bivši lider stranke UKIP, glavni pokretač kampanje za izlazak i Eron Benks, glavni sponzor Bregzita su javno iskazivali divljenje Putinu.

Kada su Trampa napadali zbog blikosti sa Putinom, on je odgovorio tako što je pozvao Kremlj da izvede hakerske napade u SAD.

Ni on ne krije svoj stav prema Putinu, Njegovi razlozi su ti što Rusija ne otima poslove Amerikancima niti se njegove pristalice osećaju ugrožene zbog Rusije, već ih ugrožavaju teroristi iz islamskih država i migranti iz Meksika.

Iz sličnih razloga i Marin Le Pen, liderka francuskih desničara, izražava podršku Putinu iako mu se veći deo Zapada suprotstavlja.

Desničari ne samo da podržavaju Putina, već i reklamiraju svoju podršku kao još jedan vid privlačenja glasača.