Foto: Kurir, ilustracija

Prevrnuo se šleper težak 40 tona

(FOTO) HAOS KOD PARAĆINA: Zbog šlep službi auto-put blokiran 30 sati!

Nakon prevrtanja šlepera teškog 40 tona, bezbednost vozača i putnika na auto-putu kod Paraćina, u smeru ka Nišu, bila je ugrožena puna 32 sata zbog nesavesnog rada privatnih šlep službi, saznaje Kurir.

Društvo
> 00:00h

Naime, nakon prevrtanja šlepera, na lice mesta došla je i ekipa Auto-moto saveza Srbije, jedina zakonom ovlašćena služba za rešavanje problema sa vozilima na putu, ali ih je saobraćajna policija iz Jagodine sprečila da obave svoj posao i prednost dala privatnim šleperima, potvrđeno je našem listu u AMSS.

Foto: Kurir

- Operativni centar AMSS je 9. novembra u 6.42 ujutru na broj 1987 primio poziv od policijskog službenika MUP Jagodine koji je po službenoj dužnosti tražio od nas da izademo na teren na auto-put E-75, smer ka Nišu, kod naplatne rampe Paraćin, jer se u mestu Tekija prevrnuo šleper bugarske registracije i usporavao saobraćaj.

(KURIR TV) VOZAČI, OPREZ! OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ: Prevrnuo se šleper na deonici Paraćin-Pojate

Operativni centar AMSS odmah je reagovao i poslao ekipu koja je na mesto nezgode stigla već u 7.15. Ekipa AMSS je izvršila sve pripreme i u u 8.45 bila spremna da ukloni prevrnuti šleper od 40 tona, ali joj to bez ikakvog obrazloženja nisu dozvolili saobraćajni policajci, već su insistirali da to učini privatna šlep služba koja se pojavila nakon ekipe AMSS. Ista šlep služba je bezuspešno pokušala da ukolni vozilo i time je situacija dodatno iskoplikovana i produžen rok intervencije na 32 sata - kaže za Kurir Milan Nikolić, direktor Sekotra pomoći i informacija u AMSS.

Foto: Kurir

On tvrdi da je saobraćajna policija više puta telefonom upozorena iz AMSS da krše Zakon o poveravanju javnih ovlašćenja kojim je država ovlastila AMSS za poslove pomoći na putu, ali su oni ostali pri tome da privatna firma ukloni šleper.

Foto: Kurir

- Zbog propusta i samovolje saobraćajne policije iz Jagodine iz samo njima znanog razloga prevrnuti šleper ostao je na auto-putu 32 sata i ugrožavao bezbednost saobraćaja. Toliko je vremena bilo potrebno privatnoj šlep službi da ga skloni, a ekipa AMSS mogla je to da uradi za 45 minuta - kaže Nikolić.

KOMITET ZA BEZBEDNOST: Pokvareno vozilo mora se skloniti za dva sata
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja tvrdi da je saobraćajna policja zadužena za regulisanje saobraćaja na mestu saobraćajne nezgode, ali saobraćajni policajac nije ovlašen da po sopstvenom nahođenju bira koja će šlep služba uklanjati vozila.
- Ako je tačno da je AMSS obavešten i da je prvi stigao na lice mesta saobraćajne nezgode onda je nejasno zašto saobraćani policajac nije omogućio njihovoj ekipi da uklone prevrnuto vozilo. Inače, prema Zakonu o javnim putevima havarisano vozilo mora biti uklonjeno sa puta u roku od 120 minuta i zaista je neprihvatljivo da vozilo toliko bude na putu i ugrožava i ometa saobraćaj - kaže Okanović i dodaje da je Javno preduzeće "Putevi Srbije" upravljač puta i da su oni jedini ovlašćeni da organizuju uklanjanje vozila sa auto-puta.
MUP: Pozvali privatnika zbog hitnosti
U Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da su saobraćajni policajci postupili u skladu sa zakonom i prvo pozvali AMSS da dođe i ukloni prevrnuti šleper, ali da su se zbog hitnosti slučaja odlučili da se obrate privatnoj šlep službi iz Jagodine.
- Iz AMSS su obvestili policiju da će doći vozilo njihove partnerske firme iz Beograda. S obzirom da je saobraćaj na toj traci auto-puta bio zatvoren, u interesu što hitnijeg puštanja saobraćaja policijski službenici su pozvali firmu koja ima opremu i ovlašćenje za obavljanje poslova uklanjanja havarisanih vozila. Sa tim se složio i vozač vozila koje je učestvovalo u nezgodi i ta firma je istog dana uklonila šleper sa auto-puta - kažu u MUP i dodaju da je na mesto nezgode prva stigla šlep služba iz Jagodine koja je bila najbliža.
U MUP tvrde da je prikolica šlepera pomerena na travnati deo pored auto-puta i da nije ometala saobraćaj.
- Bilo je potrebno da službenici Uprave carina prisustvuju pretovaru robe, pre nego što se i to vozilo ukloni. Pretovar robe je izvršen u kasnim večernjim satima, a iz bezbednosnih razloga je uklanjanje tog vozila izvršeno tokom dana 10. novembra - ističu u MUP.
Nadležni za put ćute
U JP "Putevi Srbije", koje je upravljač auto-puta, rekli su nam da su u velikoj gužvi ali su obećaki da će se potruditi da obezbede potpunu informaciju zbog čega je prevrnuti šleper stajao na auto-putu više od 30 sati, ali odgovor nismo dobili.