Foto: Zorana Jevtić

Tvrdi da nije čuo negativne reakcije

ŠEŠELJ POVODOM SKANDALA U SKUPŠTINI: Krajnje je vreme da se uvede red u ovoj zemlji

BEOGRAD - Opravdana reakcija na bahat odnos vlasti i Brisela prema srpskim poslanicima ili način da opozicija predvođenja Vojislavom Šešeljem ubere još neki politički poen nanoseći štetu međunarodnom ugledu zemlje - na to bi se mogla svesti diskusija u javnosti pošto su lideri SRS i Dveri onemogućili šefa Delegacije EU da predstavi Izveštaj EK u Skupštini.

Politika
> 00:00h

Iz građanskog dela opozicije koja se nije priključila protestu, kao i od predstavnika vlasti stižu poruke da je to što je učinio Šešelj nedopustivo.Lider SRS, međutim, tvrdi da nije čuo negativne rekacije "ni od koga ozbiljnog" i da su se uzbunile samo "prozapadne strukture koje su i uvele praksu ponižavanja Srbije" još u vreme kad je on bio u Hagu.

Tanjug Sava Radovanović

"Za deset godina ako im je verovati predstavnici EU ovako dolaze na sednice Odbora, predsedavaju tim sednicama i podnose Izveštaje na engleskom. A sad sam na snimku video, jer tad nisam bio u sali, da je Devenport, kad je ulazio, krenuo zaista da sedne na mesto predsedavajućeg kao da mu to pripada po nekom pravu. Krajnje je vreme da se uvede red u ovoj zemlji", kaže Šešelj.

Tanjug Sava Radovanović

On je dodao da nije neprimerno što je puštao muziku Devenportu jer je to učinio u pauzi zasedanja, a broj telefona mu je, kaže, tražio, da bi mu poslao tekst srpske pesme o Trampu.

Poslanik SNS Igor Bečić tvrdi da je sve urađeno kako procedura nalaže i da nije bilo propusta.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je lider SRS iskoristio situaciju da napravi od svega toga "performans i paradu" kakvi se ne vidaju često otkako se vratio u parlament.

Foto: Zorana Jevtić

Mogu da se ne slažžu ali ne i da omalovažžavaju parlament

Što se tiče događaja u Skupštini, na sednici Odbora za evropske integracije, kao ministar zadužen za evropske integracije u vladi Srbije, smatram da je ponašanje dela poslanika bilo krajnje neprimereno i politički nekorektno, izjavila je večeras ministarka Jadranka Joksimović.

Na pitanje kako vidi debatu o tom događaju koja je nastavljena i u medijima i izjavu lidera SRS Vojislava Šešelja da nije čuo negativnu reakciju ni od koga ozbiljnog, ministarka za Tanjug podseća da su evropske integracije strateška orijentacija Srbije a da je ovogodišnji Izveštaj o napretku, koji je generalno pozitivan, važan za našu zemlju.

Foto: Dado Đilas

"I trebalo bi, stoga, da na ozbiljan i argumentovan način bude analiziran u najvišem zakonodavnom telu Srbije", rekla je ministarka Joksimović.

"Ako je neko antievropski orijentisan, što je politički legitiman stav, to ne znači da je legitimno da se ponaša nepristojno i da uzurpira pravo i obavezu Narodne skupštine da radi svoj posao i analizira Izveštaj", rekla je ministarka.

Što se tiče ambsadora Majkla Davenporta, dodala je Joksimović, on je šef Misije EU u Srbiji, i istakla da veruje da isti ti poslanici ne bi voleli da se neko tako ponaša prema ambasadorima Srbije onako kako su se oni ponašali prema ambasadoru koji predstavlja EU.