Foto: AP

Protesti

(VIDEO) KATALONCI HOĆE NEZAVISNOST: Hiljade ljudi na ulicama Barselone traže odcepljenje od Španije

Na hiljade katalonskih separatista okupilo se danas u Barseloni na protestu zbog pravnih prepreka koje je vlada Španije postavila pred katalonske političare koji se zalažu za nezavisnost pokrajine, navodi AP.

Planeta
> 00:00h

Agencija navodi da se nekoliko katalonskih poslanika suočilo sa sudskim procesima koje je protiv njih zatražila španska vlada zbog organizovanja referenduma o otcepljenju 2014. koji je bio protivan tadašnjoj odluci suda i zbog drugih regionalnih zakona osmišljenih u cilju pripreme puta ka otcepljenju Katalonije.

Među tim političarima su i bivši predsednik tog regiona Artur Mas i aktuelna predsedavajuća katalonskog parlamenta Karme Forsadel, koji prisustvuju današnjem protestu.

AP navodi da su aktivisti organizovali oko 150 autobusa kojima su demonstranti dovezeni iz unutrašnjosti i manjih gradova kako bi učestvovali na mitingu koji se održava u blizini Španskog trga u Barseloni. Jedan od organizatora je pristalicama koji su mahali zastavama poručio da ima "poruku za špansku državu".

"Ukoliko napadnete naše demokratski izabrane predstavnike, napali ste naše institucije, naš narod i naš suverenitet i mi to nikada nećemo dopustiti", kazao je predsednik separatištičke grupe "Omnijum" Djordi Kuičart.

SA ILI BEZ SAGLASNOSTI ŠPANSKE VLADE: Referendum o nezavisnosti Katalonije biće narednog septembra

HAOS NA ULICAMA BARSELONE: Desetine hiljada Katalonaca traži odcepljenje od Španije