icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Promo

Hemofarm publikovao četvrti Izveštaj o održivom razvoju

Pobeda dobrih ideja

Na globalnom nivou održivi razvoj je tema od najvišeg, javnog interesa.  Rasprava o održivom razvoju planete je pitanje budućnosti, a često  se  to definise i kao pitanje opstanka.

Objavljeno: 14.11.2016. 12:19h

 

U  Srbiji, ali i regionu, na žalost ovaj pristup  još nema adekvatan publicitet. Hemofarm je jedna od dve kompanije u zemlji koja ima najvišu A plus ocenu za izveštavanje o održivom razvoju i koja danas  zadovoljava 85 indikatora. Pre nekoliko dana ova kompanija, koja poslovnu filozofiju zasniva na  principima  odrzivog razvoja, objavila je novi, četvrti po redu izveštaj.


 

Sam Izveštaj o održivom razvoju Hemofarma  rezultat je timskog rada svih sektora kompanije. Za koordinaciju celog procesaa koji na kraju rezultira sveobuhvatnim izvestajem , verifikovanim od nezavisne reviszorske kuce,     najzaslužniji su  Natalija Popović i Dušan Stojaković, direktorka i menadžer za Održivi razvoj.

 

- Za nas u Hemofarmu, održivi razvoj je pobeda ideja. Zato nastojimo da budemo  primer promena za bolju budućnost, kojoj svi težimo, ocenjuje Natalija Popović.

 

Dušan Stojaković i Natalija Popović

-  Naš zadatak je da zajedno sa kolegama iz svih sektora sagledavamo potencijale za razvoj i nove ideje u oblasti odrzivog razvoja. Naravno sve to u skladu sa zahtevnim međunarodnim  standardima, a sam izvestaj da  predstavimo na pristupacan i inspirativan nacin. . Istovremeno to je izazovan, ali i lak posao, jer je održivi razvoj postao način razmišljanja u Hemofarmu. On  je integralni deo poslovne strategije. Put kojim idemo - put održivog razvoja, nije jednostavan, ali je nesumnjivo najbolji izbor jer znamo da činimo pravu stvar: snabdevamo korisnike kvalitetnim a dostupnim farmaceutskim proizvodima a ujedno, brinemo o okruženju i budućnosti naše dece – priča  Natalija Popović.

 

Ronald Seeliger direktor Hemofarma ponosan na Izveštaj

Održivi razvoj Hemofarma možda je najupečatjivije potvrđen kroz rekordnu proizvodnju od 216,5 miliona pakovanja farmaceutskih proizvoda u 2015. godini, bez povećanja  potrošnje vode, gasa i struje.

 

Natalija Popović posebno ističe činjenicu da Hemofarmove fabrike u Vršcu i Šapcu, prema izveštaju International Finance Corporation, dela Grupe Svetske banke, spadaju u  20% energetski najefikasnijih postrojenja u svojoj kategoriji u svetu.

 

Natalija Popović u fabričkom krugu u Šapcu

Noseći stubovi održivog razvoja su ekonomski, ekološki i socijalni uticaji na okruženje.

 

-  Konkretan primer održivog razvoja jeste investiranje u edukaciju zaposlenih, koji su inicirali i realizovali projekat upotrebe recikliranog kartona za sekundarna pakovanja. To je pokazatelj da je održivi razvoj postao rutina i stil rada mojih koleginica i kolega. Samo upotrebom recikliranog kartona, što je tek jednan od primera, ostvarili smo uštede u korišćenju električne energije i vode, uz ekonomske uštede sačuvali smo količinu drveća koja je ekvivalentna broju od 18.700 stabala na godišnjem nivou!

 

Laboratorija u Pogonu za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Put održivog razvoja, iako inicijalno velika investicija, dugoročno predstavlja benefit.

 

-  Posebno bih naglasila da smo prošle sedmice, u Šapcu, predstavili novi prečištač otpadnih voda u koji je investirano oko 1,2 miliona evra. Kroz ovaj projekat, omogućili smo još bezbednije  upravljanje vodom, čime smo dali veliki doprinos unapređenu lokalne ekologije,.   - istakla je Natalija Popović.

 

Pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu

Zalažući se za transparentnost i unapređenje partnerstva,  Hemofarm je inicirao i dijalog sa svojim ključnim saradnicima, dobavljačima, medijima, stručnjacima, zdravstvenim institucijama, pozivajući ih da ocene  poslovanje ove kompanije. Sva ova mišljenja, saveti pa i eventualne primedbe postaju smernice u budućem planiranju i upravljanju održivim razvojem ovog regionalnog farmaceutskog lidera.

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!