Foto: Printscreen Facebook

Korak ka pomirenju

ANALITIČAR OBJASNIO ŠTA ĆE URADITI MOSKVA I VAŠINGTON I loš mir bolji je od dobrog rata

Vašington i Moskva "moraće da pokažu dobru volju i da priznaju da je loš mir bolji od dobrog rata" kako bi se normalizovali bilateralni odnosi pod novom američkom administracijom, rekao je stručnjak Atlantskog saveta SAD Arijel Koen.

Planeta
> 00:06h

On je rekao da su Trampov tim i Kremlj u toku predsedničke kampanje u SAD "izrazili aspiraciju da otvore novu stranu u američko-ruskim odnosima", prenela je danas agencija Itar Tas.

U isto vreme, Tramp je pojasnio da će "usvojiti blažu poziciju po pitanju Ukrajine i Krima u odnosu na administraciju (američkog predsednika Baraka) Obame", dodao je američki stručnjak, nekadašnji saradnik Heritidž fondacije.

Kako je ocenio, ako Tramp "nastavi da gleda na IS (terorističku organizaciju koja je zabranjena u Rusiji) i Iran kao glavnu pretnju američkog bezbednosti, i ako (SAD) i dalje imaju probleme sa Kinom, onda bi uspostavljanje bližih veza sa Rusijom bilo odgovorno i možda postalo jedan od prioriteta Vašingtona".

Koen takodje smatra da bi, imajući u vidu menjanje stava Vašingtona prema NATO, "novi razgovori sa Rusijom o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi imali smisla".

Dodao je da je "još suviše rano" da se kaže hoće li Rusija i SAD uspeti da se ponovo slože.

"Naredna tri meseca biće kritična, želim da obe zemlje pokažu mudrost, strpljenje i na kraju postignu uspeh", rekao je Koen.