Foto: PR

Četiri saveta za dizajnere za izbor kolega

Kako da kao dizajner izaberete developera za svoj tim

Dizajneri i razvojni softverski inženjeri su potrebni jedni drugima i veoma često rade zajedno. Ukoliko ste vi dizajner koji je dobio projekat na kom treba da radi, verovatno ćete morati da izaberete developera koji će vam u tome pomoći. Kako biste zajedno došli do najboljeg rešenja, potrebno je da se lako sporazumete i da znate šta možete da očekujete jedan od drugog.

Edukacija
> 00:00h

U ovom članku pronaći ćete najgore izjave koje možete čuti od razvojnog softverskog inženjera s kojim sarađujete, ali i savete kako da izbegnete neprijatne situacije ili loše obavljen posao.

1. „Uneo sam nekoliko izmena u dizajn” Kao dizajner dobro znate da će čitav koncept dizajna biti narušen ukoliko se unesu neke nasumične promene koje niste detaljno isplanirali. Desiće se da programeri vizuelnu doslednost ne vide tako. S druge strane, vrlo je moguće da su promenjene neke pojedinosti koje je klijent izričito tražio. Zbog toga je važno da od samog početka rada razvojnom inženjeru objasnite šta je nepromenljivo, a šta može biti podložno promenama. 2. „Kôd neće biti završen na vreme”

Rokovi su često nerealni, ali iskusni dizajneri znaju koliko vremena otprilike developeru treba da uradi svoj deo posla.

Ako i nakon tog vremena postoje izgovori zbog kojih kôd nije gotov, razmislite o tome da li da ovu osobu zadržite u svom timu. To što ste vi popustljivi ne znači da su i vaši klijenti takvi. Zbog odugovlačenja ih možete izgubiti. 3. „Neki elementi ne rade zbog bagova”

Ukoliko dobijete ovakvu izjavu od developera, znači da nešto nije u redu. Ili su nespretno uradili posao ili su nedovoljno iskusni da bi mogli da pronađu sve greške u kodu i isprave ih.

Sve što na sajtu ne radi vaša je odgovornost i zbog toga i sami proverite svaki link i svako dugme kako biste se uverili da sve funkcioniše.

4. „Tačno znam šta treba da uradim, ne trebaju mi dalje instrukcije”

Postoji velika razlika između developera s velikim iskustvom i onih koji tek počinju. Takođe, vaše sporazumevanje s developerom zavisi od toga koliko se dugo poznajete i sarađujete.

Nakon više godina zajedničkog rada, verovatno ćete se mnogo brže i lakše sporazumevati, međutim, ako je ovo vaš prvi projekat, insistirajte na detaljnim dogovorima i objašnjenjima kako biste bili sigurni da ne postoje nikakvi nesporazumi.

Umeće uspešne saradnje je nešto što se stiče s iskustvom. Međutim, da ne biste učili na svojim greškama, pronađite način da unapred prepoznate nepovoljne situacije.

Jedan od najboljih načina da naučite kako da izbegnete probleme u komunikaciji s developerima jeste da već tokom svog školovanja radite na realnim projektima. U naprednim IT školama u kojima, osim programa za dizajn, postoje i programi za developere, moći ćete, osim stručnih znanja, da steknete i dragoceno iskustvo rada u timu.