Foto: Instagram

(FOTO) OVO JE ZVANIČNO NAJBOLJA FOTKA NA SVETU: Napravio ju je MLADI ČAČANIN, a ovo je njegova priča

Martin Stamenković iz Čačka ima 16 godina, a već je dobio nagradu za najboljeg mladog fotografa na svetu. Zlatnu medalju na svetskoj izložbi mladih autora u Luksemburgu osvojio je za fotografafiju “Brat”.

Društvo
> 17:18h
Obaveštenje da je najbolji fotograf na svetu dobio je elektronskom poštom. Ni sanjao nije da će slika njegovog brata uslikana mobilnim telefonom oduševiti ceo svet.
Foto: Instagram/Martin Stamenković
- Počeo sam da se bavim fotografijom aktivno od prošle godine. Ali interesovanje je počelo 2013. godine. Prvu fotografiju sam napravio očevim telefonom, pre tri godine i slikao sam cvet japanske trešnje.
Uglavnom sporedni hobi mi je botanika i fotkao sam biljke u bašti i slično. Prošlog leta napravio sam nalog na Instagramu i tu objavljivao fotografije koje sam uslikao telefonom - priča talentovani Čačanin.
Martin ima Instagram profil pod imenom _artsstation_ i tu ga prati 10800 ljudi.
Član je FKK Čačak (Foto kino klub) od decembra 2015. godine, i zahvaljujući njima njegovo interesovanje za fotografiju je poraslo.
Profesionalni fotoaparat Martin je dobio tek ove godine, pa se zbog toga nije ranije takmičio i slao radove na prethodne izložbe.
- Prvu zlatnu nagradu na državnom nivou omladinske izložbe u Ivanovu, dobio sam za kolekciju od 5 fotografija. Isli smo na dodelu u Ivanovo i blio je sjajno.
Nije prošlo mesec dana poslao sam fotografije u Luksemburg gde sam osvojio zlatnu nagradu za fotografiju Brat sa kojom sam i proglašen za najboljeg fotografa omladine u svetu, i prošla mi je fotografija pod imenom Žuto - kaže Martin.
Foto: Instagram/Martin Stamenković
- Vojo Pesterac je predsednik FKK Čačak i on je insistirao na to da pošaljem ovu fotografiju koja je osvojila zlatnu FIAP medalju - kaže Martin.
Bavi se botanikom, hortikulturom, dizajnom, modom, istorijom starog naroda (Maja, Inki, Egipćana).Njegov cilj u životu jeste da radi za velike modne kuće i da utiče na modnu industriju i modni svet.
Foto: Instagram/Martin Stamenković
Sa domaće scene bi najviše voleo da slika Jelenu Karleušu jer voli njen stajling, a sa svetske Lejdi Gagu i Arianu Grande.
- Volim da fotografišem portrete, uglavnom fotografije nisu slučajno napravljene već tačno organizovane i napravljen je projekat za svaku fotografiju. Radim tačno ono što imam u glavi - navodi mladi fotograf.
Martin nema uzore voli fotografiju Jovane Rikalo, prati određene umetnike na instagramu, ali konkretno nema uzor. - Smatram da je to kopiranje i težnja nečem ostvarenom. Sam sam svoj umetnik - navodi Martin.
Na njegovom Fejbuk profilu dominiraju slike na kojima je on, dok Instagram u punom sjaju pokazuje sve ono što ovaj mladi umetnik zna.
Foto: Instagram/Martin Stamenković
Učenik je prehrambeno-ugostiteljske škole u Čacku.
(Telegraf) (Foto: Martin Stamenković)