razvili natpis: Kosovo je Srbija

Srpski i francuski navijači skandirali Mladiću

Grupa od 35 do 40 ljudi, uključujući i mali broj huligana-navijača francuskog kluba "Pari Sen Žermen" (PSŽ), razmotala je natpis "Kosovo je Srbija" i skandirala ime haškog optuženika Mladića "i još su sami sebe snimali videom"

Fudbal
> 09:16h

REMS - Izveštavajući o prijateljskoj fudbalskoj utakmici Francuska-Srbija (2:0), agencija AP ukazuje da su "srpski huligani skandirali ime Ratka Mladića i podigli transparent na kojem se proglašava da Kosovo pripada Srbiji".

AP kaže da se to dogodilo uoči meča u francuskom gradu Remsu, tokom povorke navijača reprezentacije Srbije ka stadionu "Ogist Delon" (Auguste Delaune). Grupa od 35 do 40 ljudi, uključujući i mali broj huligana-navijača francuskog kluba "Pari Sen Žermen" (PSŽ), razmotala je natpis "Kosovo je Srbija" i skandirala ime haškog optuženika Mladića "i još su sami sebe snimali videom".

Pratila su ih dva policijska automobila, ali policija nije intervenisala dok je grupa palila signalne rakete i bacala petarde po ulicama. Grupi su se uzvicima u jednoj ulici suprotstavili drugi navijači koji su se protivili skandiranju. To je dovelo do napetosti, ali nije bilo sukoba, uprkos tome što je nekoliko navijača povikalo: "PSŽ, huligani!" i izazivalo ih na tuču.

Kada je ušla na stadion Remsa, ista grupa huligana, od kojih su neki tada bili goli do pojasa, ponovo je skandirala ime Mladića i to pošto je utakmica počela, prenosi AP ukazujući da je "Mladić bivši vojni šef bosanskih Srba, kome se sudi po optužbama za planiranje srpskih zločina tokom čitavog rata u Bosni 1992-95. godine". Mladić je "pod 11 optužbi, uključujući dve za genocid.., za nelegalno snajpersko delovanje i za artiljerijsko gađanje koje su izvodile srpske snage pod njegovom komandom tokom rata koji je ostavio 100.000 mrtvih", dodaje agencije.

AP potom zaključuje izveštaj podsećajući da je donedavno Pari Sen Žermen - čije su pristalice bile u grupi srpskih navijača u Remsu, imao "dugogodišnji problem fudbalskog huliganizma i rasizma".

"Jedna posebno nasilna, ekstremno desničarska grupa huligana je delovala više od 20 godina sve dok nisu zavedene mere kojima je taj problem suzbijen pre dve godine", zaključuje AP.