Foto: Reuters 7 Novembar

Napad na kalifat

MESEC DANA OD POČETKA BITKE NAD BITKAMA: Borbe za Mosul biće sve teže

Iračke snage koje su pre mesec dana pokrenule ofanzivu za oslobađanje grada Mosula od džihadista, ušle su u neke delove grada dok se pripadnici Islamske države žestoko brane da ostanu na svojim položajima, ocenila je danas agencija AFP.

Planeta
> 00:00h

Bezbednosne snage Iraka pokrenule su 17. oktobra veliku ofanzivu za preuzimanje Mosula, drugog grada po veličini u rukama džihadista od 2014.

Elitne antiterorističke jedinice na prvoj liniji fronta preuzele su određene zone na istoku grada, dok su druge antidžihadističke snage ušle u severni deo Mosula.

"Borbe u samom gradu će verovatno biti sve teže kako iračke snage budu napredovale ka istorijskom centru", ocenio je američki stručnjak za Irak Patrik Martin. SAD, koje predvode vojnu koaliciju i pomažu Irak u borbi protiv Islamske države, saopštile su da je nekoliko stotina džihadista ubijeno od početka ofanzive, ali taj podatak nije potvrđen iz nezavisnih izvora, naveo je Frans pres.

Foto: Reuters

Iračke snage nisu saopštile broj stradalih u svojim redovima. Portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova Saad Maan izjavio je da je više od jedne trećine Mosula oslobođeno, što znaći da je dobar deo istočnog i zapadnog dela i dalje u rukama džihadista.

Iračke snage, Foto: Reuters

Iračke snage se sad približavaju južnom delu Mosula gde se nalazi aerodrom. Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, među kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Foto: Reuters

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.

POČINJE NAJVEĆA BITKA DO SADA: 30.000 Kurda juriša na Raku!

(UZNEMIRUJUĆE) IRAČKE VOJNIKE SAM BOG SAČUVAO: Džihadisti im bacili bombu pod noge ali su preživeli