Bivši javni tužilac ukazuje na kancer srpskog sporta

SUROVA REALNOST: Klubovi su fabrike za pranje para

Sve funkcioniše po sistemu robovlasništva, gde najviše štete ima država jer se gleda kako da se utaji porez, priča Zoran Jakovljević o prodaji fudbalera za nula dinara

Fudbal
> 00:00h

Stanje u srpskom sportu, u ovom slučaju konkretno u fudbalu, takvo je da su klubovi postali fabrike za pranje para s krajnjim ciljem da se izbegne plaćanje poreza, a u tom sistemu učestvuju i funkcioneri klubova, ali i samo fudbaleri i njihovi roditelji, tvrdi poznati advokat i nekadašnji javni tužilac Zoran Jakovljević. Prema njegovim rečima, stanje u državnim institucijama je takvo da se u skorije vreme ne može očekivati da se stvari pokrenu nabolje, već naprotiv - svakim danom će biti sve gore. - Mislim da sam prva osoba koja je još davnih dana pričala da je sport prepun kriminala. Danas, toliko godina kasnije, on je ojačao i dobio nove forme, tako da je sada postao rasadnik za selektovanje novih ozbiljnih kriminalaca. Situacija u društvu je takva da možemo da očekujemo da bude sve lošije, a nikako bolje. Imate situaciju da sve više ljudi sa značkom pomaže kriminalcima u izvršenju svojih dela. Pravosuđe je takvo da gotovo i ne funkcioniše, a kada funkcioniše, pravda je selektivna - kaže Jakovljević i dodaje: - Sport maltene više i ne postoji, klubovi i udruženja su postali fabrike za pranje para, a oni koji dolaze u sportske objekte armija koja treba da obezbedi da se taj interes kriminala u Srbiji dosledno sprovede. To funkcioniše po sistemu robovlasništva uz fiktivne poslove, gde najviše štete ima država jer se gleda kako da se utaji porez i da se on ne plati u Srbiji. I igrači i roditelji su odgovorni za to. Mi smo primitivno društvo, država siromašnih ljudi, koji ne prezaju ni od čega da dođu do šake evra ili dolara. Kao argument za tezu da se u Srbiji stvari neće pokrenuti u pozitivnom smeru, Jakovljević navodi činjenicu da ne funkcionišu državni organi, pre svega pravosuđe. - Sve što Ministarstvo pravde radi, čini u marketinške svrhe. Prepisuju se neki zakoni iz Evropske unije koji se čak i ne razumeju, a krajnji cilj je katastrofalan - naglašava Jakovljević.

Ključ problema NOVE ZAKONE PIŠU BUDALE I KRIMINALCI Sprega visokih funkcionera s kriminalom, prema Jakovljevićevim rečima, toliko je jaka da se na odgovorna mesta postavljaju nestručni ljudi, sumnjivih kvaliteta i biografija. - Masa nekih budala predlažu zakone, koji bi trebalo da uz upotrebu gole sile i prinude reše problem. Ti zakonopisci imaju po 20 godina i nikad nisu prošli pored suda i tužilaštva, a kamoli da znaju kako izgleda jesti taj hleb. Ne shvataju da ne smeju oni da budu kriminalci, jer kad to jesu, ne umeju da ga prepoznaju, a samim tim ne mogu ni da se bore protiv njega - kaže Jakovljević.