Foto: Promo

Da li ste znali?

Zašto lišće žuti? Saznajte od „praktične žene” Nataše Pavlović

Da li ste se nekada pitali zbog čega lišće u jesen žuti? Ovo je jedno od onih pitanja na koja možda ne znate odgovor, a iza kojih stoji veoma interesantna priča. Pogledajte epizodu emisije „Super nauka“, u kojoj vam ovu „misteriju” razotkriva Nataša Pavlović, poznata voditeljka emisije „Praktična žena”.

Edukacija
> 00:00h

U čemu je tajna raznobojnog lišća? Odgovor na ovo pitanje krije se u sposobnosti listopadnih biljaka da se tokom zime štite tako što svode sve svoje životne funkcije na minimum, kao što to čine i pojedine životinje dok spavaju u zimskom snu. „Mere štednje”, koje drveće zimi uvodi, ne dozvoljavaju lišću da se hrani i zbog toga zeleni pigment hlorofil iz njih polako nestaje, a na njegovo mesto dolaze žuti, narandžasti i smeđi pigmenti, kao i crveni i ljubičasti pigmenti. To je glavni razlog za šarenilo koje nam svake godine ulepšava hladne jesenje dane.

„Super nauka“ – emisija za sve radoznalce Epizoda u kojoj na pitanje „Zašto lišće žuti?” odgovor daje Nataša Pavlović deo je VIP serijala emisije „Super nauka“ u kom na nesvakidašnja pitanja odgovaraju poznate ličnosti. Pored odgovora na ovo pitanje, u emisiji „Super nauka“ saznaćete i zašto sir ima rupe, da li su plavooki ljudi vrsta koja izumire, zašto psi jedu travu, kako nastaje duga, zbog čega zevamo, kao i još mnogo toga. Na ova i mnoga druga zagonetna pitanja dobićete odgovore ukoliko budete redovno pratili emisiju „Super nauka“. Bez obzira na vaše godine, obrazovanje ili interesovanja, u emisiji „Super nauka“, koja se prikazuje na Edu TV-u, dobićete odgovore na sva pitanja koja nikada niste postavili naglas, a oduvek ste želeli da saznate odgovore na njih.

EduTV – zanimljiva i poučna televizija

„Super nauka” je jedna od brojnih edukativnih emisija koje možete pratiti na Edu TV-u, prvoj neprofitnoj televiziji posvećenoj isključivo obrazovanju www.edutelevision.com. Zbog toga je ovo najkvalitetniji način da provedete vreme ispred TV ekrana sa svojom porodicom. Program Edu TV-a je interaktivan, raznolik i razumljiv, kako odraslima, tako i deci. Na taj način znanje postaje dostupno svima. Sada je moguće da kroz odličnu zabavu i opuštanje gledajući televizijski program usvojite savremena znanja iz nauke, umetnosti, tehnologije, biznisa i mnogih drugih oblasti.

Birajte sadržaj za sebe ― EduTV on demand!

Iskoristite svoje slobodno vreme uz program koji je kvalitetan i opuštajući. Na platformi za video-snimke na zahtev (Video on Demand) EduTV-a imate mogućnost da gledate baš ono što vas zanima i to na svom računaru, tabletu ili pametnom telefonu kad god poželite. Pratite svoja interesovanja i u velikoj bazi edukativnih sadržaja na najrazličitije teme iz nauke, biznisa, dizajna, obrazovanja, umetnosti, kulture, tehnologije i mnogih drugih oblasti istražite sve ono što vas interesuje. Ove jeseni birajte TV program koji budi vašu radoznalost. „Super nauka“ i druge edukativne emisije u kojima ćete saznati mnogo toga novog. Korisne i zanimljive informacije očekuju vas svakog dana na Edu TV-u.