Foto: Fonet/AP

Zakon kao iz srednjeg veka

TURSKA GORI ZBOG NOVOG ZAKONA: SIlovatelji neće ići u zatvor ako se ožene žrtvama

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) našla se na udaru opozicije, organizacija za ljudska prava i društvenih mreža zbog predloga zakona za koji kritičari kažu da će omogućiti muškarcima optuženima za seksualno zlostavljanje da izbegnu kazne ako se ožene svojim žrtvama.

Planeta
> 00:00h

Predlog dopušta da se na neodređeno vreme odgodi kažnjavanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja počinjenog "bez primene sile, prevare ili lukavstva" i pre 16. decembra 2016. ako počinitelj oženi svoju žrtvu.

Premijer Binali Jildrim rekao je da je svrha predloga da poboljša položaj zatvorenih muškaraca, oženjenih ženskim osobama mlađima od 18 godina u verskom obredu i uz pristanak njene porodice. On je odbio kritike da se zapravo radi o "amnestiji silovanja".

Građanski brak osoba mlađih od 18 godina nezakonit je u Turskoj, ali brak muškarca i maloletne devojke sklopljen u verskom obredu nije neobičan, pogotovo u ruralnim delovima zemlje od 78 miliona ljudi s većinski sunitskim muslimanskim stanovništvom.

"Ima onih koji se žene pre punoletstva. Oni ne znaju zakon, imaju decu, očevi idu u zatvor a deca ostaju sama s majkama", rekao je Jildrim novinarima posle molitvi u petak i dodao da porodice ostaju "razbijene".

"Odsada se neće više tolerisati brakovi poput ovoga", rekao je dodajući kako bi predlogom bilo obuhvaćeno 3000 porodica i da bi se zakon primenjivao samo retroaktivno.

Protivnici predloga, među kojima su advokati, desetine grupa za ljudska prava, ženska udruženja i nevladine grupe osudile su zakon tvrdeći da se radi o legalizaciji maloletničkih brakova.

(Net.hr)

SRAMNA ODLUKA SUDA: Oprositili mu silovanje devojčice (14) jer je oženio žrtvu