Foto: Zorana Jevtić

Odnos SAD prema Srbiji se uskoro menja

NENAD POPOVIĆ SNP: Vlada Srbije da prekine dijalog sa Prištinom do Trampove inaguracije

BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je Vladu Srbije da prekine dijalog Beograda i Prištine i primenu Briselskog sporazuma na KiM do uspostavljanja nove američke administracije na čelu sa Donaldom Trampom, jer je uveren da će se tada odnos SAD prema Srbiji promeniti.

Politika
> 01:42h

Popović smatra da Beograd treba da odbaci nove sporazume koje nude Brisel i Priština i da odustane od primene postojećih sporazuma jer oni, kako ocenjuje, nanose štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima i ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju predsednika SNP.

"Uveren sam da će se posle 20. januara, kada će biti inaugurisan novi predsednik SAD Donald Tramp, odnos SAD prema Srbiji promeniti i zato Vlada ne treba da žuri sa ispunjavanjem obećanja koje je dala pojedinim političarima iz briselske i vašingtonske administracije čije su pozicije i uticaj marginalni posle poraza Hilari Klinton na predsedničkim izborima u SAD", rekao je Popović.

Zamrzavanjem učešća u pregovorima u Briselu, vlada bi, ukazuje Popović, poslala poruku će svoju politiku po pitanju KiM ubuduće voditi u okvirima međunarodnog prava i Rezpolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Vlada bi na taj način demonstrirala i puno razumevanje političkih procesau Evropi i svetu, a koji, kako ocenjuje Popović, neminovno vode ka raspadu "neodrživih političko-vojnih saveza EU i NATO i povratku izvornoj politici Evrope suverenih nacija".