Foto: Saša Pavlić

Počinje nova akcija

(VIDEO) TEŠKA GRUPA: Srbija sa Turskom i Rusijom na Evrobasketu!

Košarkaši Srbije igraće u grupi D Evrobasketa koji će biti održan od 31. avgusta do 17. septembra. sledeće godine u četiri zemlje Turskoj, Rumuniji, Izraelu i Finskoj.

Košarka
> 05:06h

Izabranici selektora Đorđevića igraće protiv Rusije, Turske, Letonije, Velike Britanije i Belgije. U A grupi, u Helsinkiju, igraće Poljska, Grčka, Francuska, Finska, Island i Slovenija, u B grupi, u Tel Avivu su, Ukrajina, Izrael, Litvanija, Gruzija, Italija i Nemčka, a u C grupi, u Klužu, Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora, Rumunija i Mađarska.

Sastavi grupa

Grupa A: Poljska, Grčka, Francuska, Finska, Island, Slovenija. Grupa B: Ukrajina, Izrael, Litvanija, Gruzija, Italija, Nemačka. Grupa C: Hrvatska, Češka, Španija, Crna Gora Rumunija, Mađarska. Grupa D: Velika Britanija, Rusija, Srbija, Letonija, Turska, Belgija.

Kako je saopšteno na sajtu Košarkaškog saveza Srbije, u drugom kolu grupne faze Srbija će 2. septembra igrati protiv Rusije, a dva dana kasnije protiv Turske. Svetski i olimpijski vicešampion će u četvrtom kolu igrati protiv Velike Britanije 5. septembra, a u poslednjem kolu 7. septembra protiv Belgije. U osminu finala plasiraće se po četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Domaćini birali po jedan tim

Na EP će učestvovati 24 ekipe, koje će biti podeljene u četiri grupe sa po šest timova. Domaćini svake grupe imali su pravo da odrede po jednu reprezentaciju koja će igrati u njihovoj zemlji i grupi, pa je tako već poznato da će Island igrati u Finskoj, Litvanija u Izraelu, Mađarska u Rumuniji, a Rusija u Turskoj.

Opcije pre žreba

Opcija ima mnogo, od najlakše do najteže grupe jer srbija se ne može sresti samo sa Litvanijom, Francuskom i Španijom u prvoj fazi.

Raspored šešira:

Prvi šešir: Srbija, Španija, Litvanija, Francuska.

Drugi šešir: Grčka, Italija, Češka, Letonija.

Treći šešir: Hrvatska, Izrael, Turska, Finska.

Četvrti šešir: Rusija, Slovenija, Mađarska, Gruzija.

Peti šešir: Nemačka, Belgija, Poljska, Crna Gora.

Šesti šešir: Island, Velika Britanija, Ukrajina, Rumunija. Đorđević: Na žreb ne mogu da utičem

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ne razmišlja previše o žrebu za Evropsko prvenstvo.

"Ne opterećujem se stvarima na koje ne mogu da utičem. Naša stremljenja i ambicije su odavno poznate... Kad želiš u vrh moraš da pobeđuješ", istakao je Đorđević.