Foto: Printskrin/Jutjub

Detalji u sitnicama

SETITE SE STARIH: Smrt slavnog pevača pokrenula temu o kojoj malo ko govori

Smrt Leonarda Koena za kojeg je menadžer izjavio da je preminuo u snu nakon pada u toku noći u svojoj kući, pokrenula je brojna pitanja o tome kako padovi starijih osoba mogu piti povezani s njihovim zdravstvenim stanjem.

Pop kultura
> 21:24h

"Uglavnom nije u pitanju samo jedna stvar ili problem koji mogu biti uzrok pada. Padovi su često pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja osobe ili nekoliko stvari koje su jednostavno krenule naopako", izjavila je doktorka Tanja Gar, specijalista gerijatrijske medicine s univerziteta u američkom Ohaju.

Statistički podaci govore da godišnje svaka četvrta osoba u SAD iznad 65 godina doživi pad koji se u svakom petom slučaju završi ozbiljnim povredama kao što su slomljena kost ili povreda glave. Oko 2.8 miliona ljudi svake godine bude primljeno u Hitnu pomoć zbog pada.

Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Najčešći uzroci pada prema istraživanju jesu:

1. Slabost mišića, najčešće donjeg dela tela.

2. Problem s ravnotežom koji lako mogu biti povezani s artritisom ili neurološkim problemima.

3. Nagli pad pritiska kada se pređe u stajaći položaj koji je često povezan sa dijabetesom, Parkinsonovom bolešću, infekcijama ili konzumiranjem određenih lekova.

4. Problemi s čulom dodira, poput utrnuća noge kada nemate osećaj gde i kako stajete.

5. Problemi s vidom poput katarakte, glaukoma takođe mogu da prouzrokuju pad. Često se desi da se oči ne naviknu brzo na mrak u prostoriji, pa osobe u tom trenutku nisu u stanju dobro da osmotre prostoriju.

6. Lekovi poput sedativa ili antidepresiva takođe mogu da povećaju rizik od pada, jer su njihove kontraindikacije uglavnom nesvestica i vrtoglavica.

Da bi se izbegli padovi u poznim godinama doktorka Gar savetuje vežbe koje bi vam pomogle u održavanju ravnoteže, redovnu kontrolu vida i preuređenje doma tako što ćete osigurati rizična mesta poput kupatila (postavljenje šipki za koje možete da se uhvatite za vreme tuširanja) ili stepenica i da se trudite da upalite svetlo.

(huffingtonpost.com)