Foto: AP

Pregovori

ŠTO SE GRKA TIČE, MOŽE: Kiparski predsednik spreman za nastavak pregovora

NIKOZIJA - Kiparski predsednik Nikos Anastasijades izjavio je da je spreman za nastavak pregovora o ujedinjenju etnički podeljenog ostrva, koji su prekinuti ranije ove sedmice pošto su zapali u ćorsokak, čime je doveden u pitanje poslednji mirovni proces, započet pre 18 meseci.

Planeta
> 20:38h

On je, međutim, dodao da dalji pregovori sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem moraju ostati fokusirani na to koliko bi teritorije kontrolisala svaka strana u eventualnoj federaciji pre nego što razgovori mogu da pređu u finalnu fazu, prenosi AP.

SVE PO STAROM: Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Anastasijades je juče rekao da su on i Akindži postigli napredak tokom dva dana intenzivnih pregovora koje podržavaju UN u švajcarskom mestu Mon Pelerin. Pregovori su, međutim, zapeli pre dva dana zbog neslaganja kiparskih Turaka u vezi broja kiparskih Grka koji bi imali pravo da traže povraćaj imovine na osnovu novih federalnih granica.

Kipar je podeljen 1974. godine na međunarodno nepriznat turski i priznat grčki deo - Kiparsku repubilku. Pregovori o ponovnom ujedinjenju se s prekidima vode decenijama uz pomoć UN.