Foto: Carina

Uhvaćeni u švercu deviza

UPALI U ZAMKU CARINIKA NA 3 SRPSKA PRELAZA: Zaplenjeno 62.000 neprijavljenih evra

BEOGRAD - Carinici su u prethodna dva dana sprečili tri pokušaja krijumčarenja deviza u ukupnom iznosu od gotovo 62.000 evra, saopštila je Uprava carina.

Crna Hronika
> 00:00h

Na graničnom prelazu Kaluđerovo je 22. novembra sprečen pokušaj da se iz zemlje iznese neprijavljena suma od 36.000 evra. Ukupno 56.000 evra pronađeno je prilikom detaljnog pregleda u kaseti kod suvozačevog mesta u automobilu rumunskih registarskih oznaka, kojim je putovao rumunski bračni par.

Na pitanje carinika zašto nisu prijavili novac, vozač je odgovorio da nije znao da je to trebalo da učini, kao i to da je novac poneo u Nemačku radi kupovine automobila.

Foto: Uprava carina

Prilikom dodatne kontrole na ulazu u zemlju na graničnom prelazu Batrovci 23. novembra zaplenjeno je 11.000 švajcarskih franaka.Makedonski državljanin, turskog porekla je carinicima prethodno rekao da nema ništa da prijavi i da kod sebe ima svega 11.000 franaka.

Detaljnom kontrolom kod njega je pronađeno 22.000 sakrivenih švajcarskih franaka.Istog dana je na graničnom prelazu Horgoš prilikom izlazne kontrole kod 56.-godišnjeg državljanina Srbije, koji je putovao automobilom „Toyota Corolla“ čačanskih registarskih oznaka, pronađeno ukupno 15.600 neprijavljenih evra.

On je pri susretu sa carinicima pokazao dozvoljeni iznos deviza, a onda je prilikom pregleda u fabričkoj kaseti njegovog automobila pronađeno još 10.000 neprijavljenih evra.Nakon toga je prilikom ličnog pretresa, kod putnika pronađeno još 5.600 evra. Putnicima je u sva tri slučaja vraćen iznos od po 10.000 evra koliko se bez potvrde o unosu novca može preneti preko državne granice, dok je ostatak privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom, dodaje se u saopštenju Uprave carina.