Foto: Shutterstock

Unutrašnja istraga u Elektroprivredi

PREVARILI DRŽAVU: Direktori ojadili EPS za pet miliona evra

Čelnici „EPS Snabdevanja“ dojavljivali konkurenciji cenu, pa je srpsko preduzeće izgubilo 400 kupaca. Mućke su počele prošle godine i nastavile se u ovoj, a čeka se i podizanje krivičnih prijava

Društvo
> 00:00h

„Elektroprivreda Srbije“ oštećena je za više od pet miliona evra zbog propusta ogranka „EPS Snabdevanja“ prilikom učestvovanja na tenderima za prodaju struje, zbog čega su posao dobile privatne firme, a državna kompanija je ostala bez više stotina kupaca, saznaje Kurir. Smenjeno je šest rukovodilaca „EPS Snabdevanja“, ali je celo odeljenje od 15 zaposlenih rasformirano, tako što su i preostali radnici poslati na druga radna mesta. Mućke su počele prošle godine, a nastavile se u ovoj, a otkrivene su, sasvim slučajno, u poslednjih nekoliko nedelja. - Predstavnici jedne firme koju je donedavno snabdevao EPS hteli su da obnove saradnju. Poslovodstvo je krenulo da analizira kako je izgubljen ovaj kupac i ispostavilo se da je u poslednjih godina dana bilo 300-400 istih slučajeva. Te kupce je vrlo često preuzimala firma „Proenerdži BGD“.

Sekli granu Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora EPS, onda je tražio da Unutrašnja kontrola obavi istragu i klupko je krenulo samo da se odmotava - kaže sagovornik Kurira iz EPS. Sumnja se da su rukovodioci „EPS Snabdevanja“ jednoj privatnoj firmi dojavljivali koliku će cenu državna firma da ponudi na tenderima koje su raspisivali privatne firme i javni sektor. Takođe, sumnja se i da su montirali parametre prilikom obračuna cene, pa je ispadalo da EPS nudi višu cenu od one koju je nameravao da ponudi. - Sve počelo u vreme kad je direktor „EPS Snabdevanja“ bio Dragan Jeremić, pa se sumnja i da je on bio povezan sa ovim rukovodiocima. Jeremić je bio direktor od januara 2015. do početka februara 2016, ali je muvanje nastavljeno i posle toga. Izvesno je da će uskoro biti podignute krivične prijave - kaže naš sagovornik. Profitirali Švajcarci EPS je izgubio oko 300-400 kupaca, ili oko 1.500 mernih mesta u poslednjih godinu dana. S obzirom na ukupan broj komercijalnih kupaca koje snabdeva EPS, reč je o nekoliko procenata, ali veoma dobrih kupaca, među kojima su i „Tigar“ i „Meser tehnogas“. Vlasnik firme „Proenerdži BGD“ je švajcarska „Espada“, koja trguje strujom širom Evrope, a sa EPS posluje više od deset godina.

Čistka u „EPS Snabdevanju“ KO JE SMENJEN Smenjeni su rukovodioci „EPS Snabdevanja“ Vojin Trifunović, rukovodilac zajedničkih projekata na nivou „EPS grupe“ i „EPS Snabdevanja“, Zoran Milašinović, direktor Sektora za prodaju strateškim kupcima, Goran Bogdanović, šef Službe za kupovinu energije, predviđanje i balansiranje, Boris Mandić, direktor Sektora za komercijalno planiranje i ponude, Mlađen Malešević, vodeći menadžer prodaje strateškim kupcima, i Vukašin Jeremić, vodeći stručni saradnik za krajnje korisnike.

Tišina EPS BEZ ODGOVORA Milorad Grčić, direktor „Elektroprivrede Srbije“, nije želeo ovim povodom da govori za Kurir. Takođe ni u EPS nisu imali komentar na pitanja Kurira u vezi s tenderima za isporuku struje.

Ekipa Kurira