Foto: Shutter

Imunitet

SILA ZVANA LJUDSKO TELO: Evo 9 čudnih stvari koje radi naš odbrambeni mehanizam

Dok mi često "umiremo" od brige kako da se održimo u životu na što kvalitetniji način, naše telo to već savršeno dobro radi umesto nas, iako mi to ne znamo.

Život
> 00:56h

Sve ove stvari tu su da nas održe živima i normalnima:

1. Zevanje

Foto: Shutterstock
Zevanje služi za "hlađenje mozga" ako je prestimuliran ili prezauzet.

2. Kijanje

Foto: Profimedia
Kijanjem se telo rešava "smeća" koje pokušava da uđe u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

3. Istezanje

Foto: Shutterstock
Ljudi se instinktivno rastežu da bi pripremili telo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vreme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

4. Štucanje

Foto: Profimedia
Kada se iziritira pneumogastrički živac ili živac lutalac, počinjemo da štucamo. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo. Ovaj živac smešten je blizu dijafragme i želuca.

5. Iznenadni trzaj

Foto: Profimedia
Verovatno ste u često u životu doživljavali neprijatne trzaje kada ste legli na spavanje. Polako počinjete da tonete u san i odjednom vam se celo telo trzne, kao da je doživelo električni šok. Ovaj fenomen je rezultat naše evolucije i mozak zapravo pokušava da vas spasi. Kada počnemo da tonemo u san, disanje se smiruje, puls se smanjuje, ali vrlo malo, a mišići počinju da se opuštaju. Naš mozak ovo interpretira kao pretnju i zato nas šokira da bismo se povratili.

6. Mreškanje kože na prstima

Foto: Profimedia
Naše telo predugu izloženost vlazi tumači tako kao da je okolina postala klizva i zato se koža na prstima bora da bi se lakše kretala preko nepouzdane površine.

7. Gubitak pamćenja

Foto: Profimedia
Izrazito neprijatni događaji se često zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše ružne trenutke iz memorije da bi mogli normalno da funkcionišemo.

6. Naježenost

Foto: Shutterstock
Primarna funkcija naježenosti ili "nakoženosti" jeste smanjenje gubitka toplote kroz kožu da bismo mogli da održimo telo toplim u neprijateljskom okruženju.

7. Suze

Foto: Profimedia
Stručnjaci veruju da nam suze služe kao odbrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo da plačemo delom zaboravljamo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem - svojevrsna katarza!

(Brightside)