Foto: Nebojša Mandić

Kršenje ljudskih prava

SAŠA JANKOVIĆ: Obezbeđenje sprečilo zamenika ombudsmana da prati suđenje NIN-u

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je njegovom zameniku Robertu Sepiju obezbeđenje Višeg suda u Beogradu 29. novembra zabranilo da prati suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN za tekst "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale".

Politika
> 00:00h

Suđenje po tužbi Stefanovića završeno je u Višem sudu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine. "Zameniku zaštitnika građana, državnom funkcioneru za ljudska prava izabranom u Narodnoj skupštini, obezbeđenje Višeg suda zabranilo je da prati suđenje NIN-u", napisao je Janković na svom Tviter nalogu.

On je prethodno napisao da Robert Sepi "prati suđenje novinarki NIN-a po tužbi ministra dr Stefanovića zbog teksta o Savamali u kome se pozvala na Izveštaj Zaštitinika". Na pitanje šta sada može da preduzme ombudsman, Janković je napisao da može da uputi najoštriji službeni protest predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću i obavesti zainteresovanu javnost.

Suđenje po tužbi Stefanovića protiv nedeljnika NIN završeno je u Višem sudu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine. Stefanović je tužio novinarku NIN-a Sandru Petrušić, glavnog urednika tog lista Milana Ćulibrka i NIN doo, zbog teksta objavljenog 16. juna ove godine, koji je bio i na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Foto: Nebojša Mandić

Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije. Za suđenje je vladalo veliko interesovanje, pa su brojni građani i predstavnici inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" ostali ispred zgrade suda i sudnice koja je bila premala da primi sve zainteresovane.