Foto: Reuters

Svi nude pomoć klubu iz Santa Katarine

(VIDEO) HUMANOST NA DELU: Stravična tragedija brazilskih igrača ujedinila fudbalski svet!

Većina fudbalera brazilskog Šapekoensea poginula je u avionskoj nesreći blizu Medeljina, gde je trebalo da igraju prvu utakmicu finala Kopa Sudamerikana sa Atletiko Nasionalom.

Fudbal
> 00:00h

Brazilski Lester, kako su zvali fudbalere Šapekoensea, naterala je celu planetu da plače.

Ovaj klub je pre sedam godina bankrotirao, a zatim je uspeo da preko Serije D, Serije C, Serije B i Serije A stigne do Kopa Sudamerikana.
Šapekoense je uspeo da ujedini ceo Brazil, koji je navijao da ovaj tim osvoji titulu u južnoameričkom takmičenju. Posle tragedije i šoka koji je potresao ceo svet, a pogotovo Brazil mnogi su se pitali šta će u budućnosti da bude sa klubom, koji je ostao bez skoro celog tima.
Međutim, stigla je reakcija iz ostalih brazilskih klubova. Koritiba, Korintijans, Palmeiras, Portugesa, Santos, Kruzeiro i Sao Paulo su već ponudili pomoć klubu iz Santa Katarine. Očekuje se da svi klubovi iz brazilskih liga priključe pomoći Šapekoenseu.
Ovi klubovi traže od čelnika Saveza da Šapekoense ne sme da ispadne naredne tri sezone iz lige, a i ponudili su ovom timu na pozajmicu igrače. I brojni evropski klubovi su ponudili pomoć Šapekoenseu, a demantovao je vest da je PSŽ donirao 40 miliona evra.
Klub iz grada Šapeka iz provincije Santa Katarina osnovan je 1973. godine.
"Rekonstruisaćemo klub, dovešćemo nove igrače i uz dosta strpljenja ponovo ćemo zaigrati u brazilskom prvenstvu", izjavio je potpredsednik kluba Ivan Tozo. Kolumbijske vlasti smanjile su broj mrtvih nastradalih u padu aviona koji je prevozio brazilski fudbalski tim Šapekoense, na 71 osobu u odnosu na 75, navodeći da je u avionu bilo četiri osobe manje nego što je prvobitno javljeno. Zvaničnici su rekli da četiri osobe koje su navedene na spisku putnika nisu ušle na let iz Santa Kruza u Boliviji za Medeljin u Kolumbiji. Niko od njih četvoro nije član brazilskog fudbalskog tima. Šest ljudi je preživelo pad aviona. Fudbalski tim Šapekoense putovao je u Kolumbiju za finale Kopa Sudamerikana sa Atletiko Nasionalom. Navijači su odali počast poginulim fudbalerima.