Foto: Beoinfo

Skupština grada

ODBORNICI IZGLASALI: Ulice Mihailu Đuriću i Migelu Anhelu Asturijasu

BEOGRAD - Deo Beogradske ulice, od Bulevara kralja Aleksandra do ulice Ilije Garašanina, pored Pravnog fakulteta, ubuduće će nositi ime profesora Mihaila Đurića.

Beograd
> 00:00h

Odlukom gradskih odbornika, palilulska ulica Nova 111, od Višnjičkog venca do ulice Miloša Crnjanskog, biće nazvana po gvatemalskom nobelovcu, piscu Migelu Anhelu Asturijasu.

Inicijativu da profesor prava i filozofije prava, akademik Mihailo Đurić dobije ulicu u prestonici podneo je Pravni fakultet, na kojem je Đurić studirao, doktorirao 1954. godine i prošao sva univerzitetska zvanja.

Đurić je objavio 12 knjiga i priredio sedam zbornika, bio je član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti, kao i dobitnik Oktobarske nagrade grada, a umro je 2011. godine.

Još jedna ulica na Paliluli promeniće ime, pa će ulica Nova 111 postati ulica Migela Anhela Asturijasa, gvatemalskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade.

On će ulicu dobiti na inicijativu Ambasade Srbije u Meksiku da se izvrši “razmena ulica”, tako što bi se dodelili nazivi ulica po dvojici nobelovaca - u Gvatemala sitiju Ivi Andriću, a u Beogradu Migelu Anhelu Asturijasu.Asturijasova najznačajnija dela su “Gvatemalske legende” i kultni roman “Gospodin predsednik”.