Foto: Promo

Ovo su greške koje ne smete napraviti kada vas poslodavac pita koju zaradu očekujete

Jedno od trik pitanja za koje se pripremate kada idete na razgovor za posao ili kada sa klijentom pregovarate oko cena usluga je ono koje se tiče vaše zarade. Plašite se da ne kažete previsoku cenu za usluge koje nudite, jer zbog toga možda nećete dobiti posao, a ipak znate da zaslužujete tu zaradu i da će vas manja cifra potceniti.

Edukacija
> 00:00h

Ako želite da dobijete najbolju moguću ponudu, ovo su greške koje ne smete napraviti bez obzira na to da li tražite posao u komapniji ili kao freelancer ugovarate poslove direktno sa klijentima. 1.Birate loš momenat za pregovore Jutro je loše vreme za pregovore. Ukoliko vam vrsta posla to dozvoljava, pokušajte da odložite poslovni razgovor za posle podne. Carl Icahn, jedan od najboljih pregovarača u istoriji biznisa, tvrdi da što kasnije u toku dana obavite razgovor, to su veće šanse da ćete dobiti ono što želite. Kriterijumi kojih se čvrsto držimo ujutru, uveče opadaju. Zato je najbolje da po podne odspavate, a zatim pozovete nenaspavanog klijenta sa kojim ste u poslovnim pregovorima.

2.Ne razmišljate na duže staze Pre svega, postavite sebi pitanje koliko dugo planirate da ostanete na poslu koji vam je ponuđen. Da li ćete imati prilike da napredujete i dobijete povišicu u tom periodu? Da li postoje bonusi? Da li se prekovremeni rad plaća? Sva ova pitanja postavite poslodavcu pre nego što odredite cenu svog rada, kako biste mogli realno da sagledate uslove. 3.Loša računica Ukoliko poslodavac na razgovoru insistira da kažete koliku tačno zaradu očekujete, budite spremni. Pre razgovora izračunajte koja je realna cifra, a to ćete uraditi tako što ćete uzeti u obzir kolike plate imaju vaše kolege na istim pozicijama u drugim kompanijama, koliku zaradu će vaš dobro obavljen posao doneti kompaniji, kao i to koliko biste novca tražili da sklapate posao kao freelancer.

4.Niste transparentno pokazali svoje znanje Da bi poslodavac mogao da proceni koliko vredite i ponudio vam platu koju zaslužujete, vi morate da mu pokažete argumente. Na primer, ukoliko ste se prijavili na konkurs za PHP programera, u svom CV-ju obavezno napišite da ste u okviru programa svog školovanja završili napredni kurs PHP programiranja. Na taj način, daćete do znanja poslodavcu da ste vi upravo ono što on traži, pa će i ponuda koju budete dobili biti u skladu sa vašim znanjem. 5.Pristajete na prvu ponudu (iako je veoma loša) Ukoliko kao freelancer trenutno nemate posla i želite da se zaposlite što pre u nekoj kompaniji, može lako da vam se desi da pristanete na bilo šta. Prihvatanje posla sa veoma niskom platom će vam možda obezbediti trenutnu sigurnost, ali će zato da umanji vaše samopouzdanje i vrednost u očima kolega. Zbog toga je važno da postavite standarde ispod kojih nećete trošiti svoje vreme.

6.Koristite okrugle brojeve I kada dođe taj momenat da morate da izgovorite cifru koju očekujete, dobro razmslite šta ćete reći. Uzmite u obzir sve uslove i svoja realna očekivanja. Izgovorite taj broj samouvereno i bez oklevanja. Međutim, obratite pažnju na to da ne kažete okvirnu cifru ili okrugli broj. Ukoliko kažete „oko 800 evra”, nesigurnost se već naslućuje, ali ako kažete „mislim da je realan iznos 860 evra”, jasno stavljate do znanja da imate argumenet za traženu platu. Imajte na umu da je vaša stručnost glavni adut koji imate, jer vam ona dozvoljava da tražite veću zaradu prilikom ugovaranja posla. Zbog toga stalno radite na svom usavršavanju. Nova znanja i sertifikati koji ih dokazuju, obezbediće vam samopuzdanje koje će pobediti svaku tremu i ubediti svakog poslodavca ili klijenta da će se njegova investicija prilikom vašeg zapošljavanja višestruko isplatiti.