Foto: Fotomontaža

DNO! Bivši predsednik uništio umetnine

HAOS U VILI: Boris Tadić izgrebao pozlatu sa ogledala!

Nekadašnji šef države, osim što je pobacao tepihe iz Predsedništva i rezidencije, bukvalno je ljuštio pozlatu sa umetnina i farbao ih u belu boju, da bude moderno

Politika
> 16:32h

Kulturo, eve me! Tako bi se najblaže mogao opisati postupak bivšeg šefa države Borisa Tadića, koji je, osim što je iza sebe ostavio pustoš u Predsedništvu kad je izneo čak i tepihe, otišao i korak dalje - bukvalno je strugao pozlaćene ramove sa ogledala i farbao ih u belo, saznaje Kurir!

Ogledalce, ogledalce... Tadićev fetiš na svakom zidu na Andrićevom vencu

Izvor blizak bivšem šefu države kaže da je Tadić išao dotle da je sve umetnine i vrednosti „iskrojio“ po svom ukusu, uključujući i pozlaćene ramovem koje je prefarbao. On je, kao saznajemo, u Predsedništvu skidao i umetničke slike koje mu se nisu dopadale i umesto njih kačio ogledala. Neke od vrednih slika su bukvalno bačene da čame u podrumu! A i rezidenciju je „uredio“ po svojoj meri, što ne bi smeo da radi bez dozvole Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. - U rezidenciji su bila stilska ogledala s pozlaćenim masivnim ramovima, koja su bila okačena po salonima i hodnicima. On je sve te ramove istrugao i prefarbao u belu boju kako bi bili moderniji. Uništio je nešto što ima umetničku vrednost - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je čak i parket u rezidenciji na Dedinju zatečen izgreban i izlizan. Da je fasciniran belom bojom, pokazuje i to što je Tadić prefarbao u „modernan ton“ čak i deo svog kabineta i vrata. Na pitanje da prokomentariše svoje „radove“ u zgradi na Andrićevom vencu i u rezidenciji na Dedinju, Tadić za Kurir kaže da su to „čiste nebuloze“. - Ne znam o čemu govorite i nikad se nisam bavio time. Ovo je očigledno još jedna od besmislenih i tragikomičnih izmišljotina, poput one da sam odneo neke tepihe iz Predsedništva. Na temu ovakvih besmislica sadašnji predsednik bi vam bio adekvatniji sagovornik - rekao je Tadić. Istoričar umetnosti Nikola Kusovac šokiran je ovakvim postupcima. - Svaki ram treba da odgovara slici ili ogledalu. Ako su to ramovi koje je koristio umetnik, onda se oni ne smeju dirati. To je najbolje sačuvati, jer svedoči o ukusu, vremenu, samom umetniku i njegovom stavu. Ako je to nasilno urađeno i dovedeno u stanje da narušava suštinu, to je nedopustivo! Nikako ne treba prefarbavati ramove - objašnjava on. Iz Predsedništva nisu imali komentar na radove prethodnika Tomislava Nikolića.

Posle Tadića - goli zidovi I FIKUS DOBIO NOGE Po odlasku s mesta predsednika Srbije Tadić je sa sobom iz zgrade Predsedništva, to jest iz kabineta i službenih prostorija, odneo sve živo, kako je tada tvrdila nova administracija. Osim pojedinih komada stilskog nameštaja, umetničkih slika i tepiha, „noge su dobili“ čak i kompjuteri, telefoni, brojni papiri i dokumenti, ali i poneki fikus.

Sanja Đurić