Foto: Zoran Šaponjić

Tuga

BUKTINJA IM UZELA SVE: Srbijo, pomozimo što pre porodici iz Sjenice!

Porodici Bajrama Baždara iz Ursula vatrena stihija uništila kuću, troje dece drhti na zgarištu, a supruga Amina je u sedmom mesecu trudnoće

Srbija
> 00:00h

Bajramu Baždaru (36) iz sela Ursule, tridesetak kilometara od Sjenice, u petak je izgorelo sve što je imao. On, supruga i troje dece, sve jedno drugom do uveta, spasli su samo ono malo odeće što su imali na sebi. - Kuća, nameštaj, posuđe, odeća, obuća, hrana, čitava zimnica, dečje stvari, dva šporeta, frižider, televizori... Sad nemamo ništa, ali hvala bogu da smo mi svi ostali, da nam deca nisu stradala - pričala je juče na zgarištu kuće Bajramova supruga Amina (26).

Suze i strah

Troje njihove dece, Adela, kojoj je šest godina, dvoipogodišnja Azelma i godinu mlađi Ajlan, igrali su se juče na zgarištu i drhtali od zime na zubatom suncu i pešterskih minus četiri-pet stepeni. U petak oko podne otišli su do komšije Hivza (82), čija je kuća iza brega, da mu odnesu neke namirnice. - Izašao sam iz kuće, pogledao preko brega i video gust dim... Znao sam da gori naša kuća, pretrčao preko, kad sam otvorio vrata i pokušao da uletim unutra, da gasim vatru, iznutra su suknuli jezici vatre, popucali su prozori... Bio je pakao - priča Bajram, kome je pre ravno 10 godina izgorela prva kuća. - Brzo sam stigla i ja sa decom, nosila sam Ajlana i Azelmu u naručju... Posle pola sata stigla je i Adela iz predškolskog, stala na putić ispod kuće, a suze joj stižu jedna drugu, plakali smo svi stojeći na snegu i gledajući kako nestaje naš dom - teškim glasom pričala je juče Amina, grleći malu Adelu. Baraka umesto doma - Izgorele su mi sve moje lutkice, i moje igračkice, sad bata, seka i ja nemamo čime da se igramo - tužno navodi Adela, preturajući po napola izgorelim stvarima. Dve noći Baždari, njih petoro, proveli su kod komšije Hivza i njegove supruge, sedmoro u sobičku. - Sutra ću se preseliti u brvnaricu moga strica bliže zgarištu, ali i ona je prazna,, kako ćemo izdržati, ne znam... U stvari, za mene znam, ja bih i na snegu prenoćio, ali šta ću deci, šta ću ženi, bojim se šta će s njom biti - zabrinuto zbori Bajram. Kuća im je skoro 30 kilometara od Sjenice, poslednjih nekoliko kilometara puta u stvari i nema, samo livada.

Hitno EVO ŠTA SVE TREBA! Za obnovu kuće porodice Baždar, prema računici majstora, potrebni su građevinski materijal i materijal za elektroinstalacije. Nedostaju i nameštaj, šporet na drva, kućni aparati, odeća i obuća, kao i hrana za zimu. Pomoć se može uplatiti na žiro račun na ime Bajrama Baždara u Komercijalnoj banci, broj računa je 205-9011005278010-97.

ZORAN ŠAPONJIĆ