Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sastanak u Domu Narodne skupština

GOJKOVIĆEVA SA PREDSEDNIKOM INTERPARLAMENTARNE UNIJE: Aktivno učešće Srbije od neprocenjivog značaja

Poseta predsednika Interparlamentarne unije Sabera Čadrija je izuzetno značajna jer Srbija obeležava 125 godina članstva u toj organizaciji, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Politika
> 15:06h

Ona je podsetila da je Srbija jedna od prvih država članica Interparlamentarne unije, dodajući da će se Čadri danas obratiti poslanicima na posebnoj sednici Skupštine sa porukom o važnosti Unije za dijalog parlamentaraca u ternutku kada se ceo svet suočava sa izazovima kao što su klimatske promene, terorizam ili migrantska kriza.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gojković je rekla da je sa Čadrijem imala sadržajan razgovor o aktivnostima delegacije Srbije u sistemu Unije i daljim oblicima saradnje, kao i o učešću na regionalnom sastanku u Budimpešti, na kome će se razgovarati o rešenjima za izazove, i da je predložila da Srbija bude domaćin takvom regionalnom skupu.

Čadri je podsetio da je Unija nastala pre Lige nacija i UN, dodajući da su parlamenti institucije koje predstavljaju narode članica UN i daju stabilnost i kontinuitet državama u svetu koji se brzo menja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ocenio da Skupština Srbije daje svoj doprinos Interparlamentarnoj uniji i igra vodeću ulogu u zemlji.

Srbija aktivno učestvuje u svim inicijativama Unije, rekao je on i dodao da će se Unija baviti regionalnim problemima, ali i izazovima kao što su veća prava za žene, klimatske promene, zdravstvo i obrazovanje i terorizam.