Foto: AP 18 1 2013

Potvrđeno

JASER ARAFAT JE OTROVAN: Palestinska komisija tvrdi da ga je ubio jedan od najbližih saradnika

Istražna komisija formirana od strane palestinske vlasti utvrdila je da je bivši zvaničnik Fataha Mohamed Dahlan odgovoran za smrt palestinskog predsednika Jasera ​​Arafata.

Planeta
> 00:00h

Arafat je umro krajem 2004. godine, u 75 godini, u Francuskoj, posle kratke bolesti. O uzroku smrti se od tada raspravlja, a bio je tema raznih teorija zavere, od kojih se u mnogima tvrdilo da je Arafat otrovan.

Nalazi palestinske komisije, objavljeni u nedelju, tvrde da je Dahlan dao Arafatu otrovan lek tokom njegove hospitalizacije u Parizu, prenose izraelski mediji.

Mohamed Dahlan, Foto AP

U izveštaju se dalje navodi da je su Dahlanovi ljudi bili u kontaktu sa zvaničnicima strane delegacije tokom posete, koja je isporučila otrovni lek namenjen Arafatu. Pojedinci koji su umešani kasnije su priznali njihov zločin, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se takođe optužuje Dahlan za pokušaj angažovanja visokih oficira i komandanata u palestinskoj upravi i izvođenje vojnog udara na Zapadnoj obali kako bi se svrgao Arafat i postavio Mahmud Abas za naslednika.

Dahlan je bio prisiljen na izgnanstvo nakon što ga je Fatah optužio za korupciju i izdaju, kao i saradnju sa Izraelom. To je prekršaj koji zaslužuje smrtnu kaznu po palestinskom ustavu.

Dahlan i njegovi bliski saradnici negiraju navode, i optužuju palestinske bezbednosne snage da vode prljavu kampanju protiv njega iz straha a može pobediti na demokratskim predsedničkim izborima.

(Israelhayom.com)