Foto: Printscreen Facebook

Oštećen ugled Hrvatske

ODBOR ZA USTAV SABORA DIGAO UZBUNU: Traže sednicu zbog ustaškog pozdrava na spomen-tabli u Jasenovcu

ZAGREB - Šest članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sastav hrvatskog Sabora zatražili su od predsednika tog odbora da sazove sednicu povodom postavljanja u Jasenovcu spomen-obeležja poginulim pripadnicima HOS-a, na kome je napisan ustaški pozdrav "za dom spremni", prenosi Hina.

Hrvatska
> 00:00h

Član Odbora Arsen Bauk objavio je na svom Fejsbuku da je više od trećine članova Odbora potpisalo zahtev, "zbog postupanja suprotnog izvornim osnovama Ustava, uznemirenja građana i nanošenja štete ugledu i interesima Republike Hrvatske" .

"Nadamo se da će predsednik Odbora to učiniti što pre, a još više se nadamo da sednica neće biti ni potrebna, odnosno da će nas Vlada preduhitriti", napisao je Bauk. On je objavio i faksimil dopisa, u kom članovi predlažu Odboru da svojim zaključkom pozove Vladu da ukloni taj i finansira postavljanje novog obeležja poginulim pripadnicima HOS na kom neće biti ustaškog pozdrava.

Zahtev su potpisali članovi Odbora Peđa Grbin, Arsen Bauk, Orsat Miljenić, Tomsilav Sauća i Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a, kao i Vesna Pusić iz HNS-a.

Po Poslovniku Hrvatskog sabora, predlog za sazivanje sednice radnog tela može zatražiti najmanje trećina članova, a predsednik radnog tela dužan je da sazove sednicu najkasnije u roku od osam dana od dana primanja zahteva.