Foto: AP 8 1 2016

Kadrovanje

(FOTO) ON ĆE BITI NOVI PRVI BEZBEDNJAK AMERIKE: Tramp izabrao generala koji je izgubio dete u Iraku

Novi američki predsednik Donald Tramp izabrao je generala marinaca Džona Kelija za ministra državne bezbednosti SAD (DHS), saopštili su danas ljudi bliski prelaznom timu novog predsednika.

Planeta
> 17:22h

Keli, koji se pridružio marincima 1970. godine, otišao je u penziju ranije ove godine, a njegovo poslednje zaduženje se izmedju ostalog odnosilo na nadgledanje zatvora Gvantanamo na Kubi.

On je služio u tri navrata u Iraku, a najviši je vojni zvaničnik koji je izgubio dete u borbama koje se vode u Iraku i Avganistanu, pošto je njegov sin Robert Keli poginuo u novembru 2010. godine u avganistanskoj provinciji Helmand.

Donald Tramp i Džon Keli, Foto Reuters

Keli, koji je kako navodi AP veoma poštovan, otvoren i lojalan, preuzeće najnovije ministarstvo i imati široki spektar odgovornosti - od bezbednosti aerodroma i terorizma do imigracije i obalske straže.

Američko Ministarstvo državne bezbednosti nastalo je posle terorističkih napada 11. septembra u cilju unapredjenja mera sprečavanja i odgovora na buduće napade.

Ako njegovu nominaciju potvrdi Senat, Keli će biti peta osoba koja će voditi DHS, ali i prva koja nije advokat.

Ministarstvo državne bezbednosti obuhvata agencije koje štite predsednika, zadužene su za katastrofe, sprovode imigracione zakone, štite obale države i obezbedjuju avio saobraćaj.

Trampov izbor, medjutim, pojačava zabrinutost zbog vojnog uticaja u američkoj politici tokom njegovog mandata, pošto je prethodno najavio da će Džejms Matis, takodje general u penziji, biti novi američki ministar odbrane.