Foto: AP

Optužbe

KANADSKI PORTAL: Kina okuplja vojsku na indijskoj granici

TORONTO - Kineska vojska postavlja rakete i mlaznjake na granici s Indijom, tvrdi Kanva ejžan difens, portal specijalizovan za vojna pitanja u Aziji, sa sedištem u Kanadi.

Planeta
> 23:48h

Ovaj portal navodi da je Kina na Tibetu i u Sinđijangu, dakle na svojoj terotoriji, postavila oružje uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

"Kanva" je citirao izvor iz Indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile borbene avione "Đijan-11" i "Đijan-10", kao i letelicu za rano upozoravanje "Kongđing-500".

Navodi se da je prvi pomenuti borbeni avion poznat i kao "Šenjang J-11" i da se radi o mlaznjaku koji je Kina proizvela 1998, a izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su "Mekdonel Daglas F-15 igl" i "Jurofajter tajfun". U izveštaju stoji da je drugi borbeni avion, poznat i kao "Čengdu J-10", laki lovac-mlažnjak dok KJ-500 može da bude opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Tvrdi se da je u gradu Korli u Sinđijangu Kina navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a da je u gradu Hotanu na severozapadu Sinđijanga postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori

.Osnivač "Kanve" Andrej Čang je izjavio da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada, prenosi Večernji list vest koju je objavio UPI.