Foto: Čitalac 24sata.hr

Region se uzdrmao

TRESLO SE NA BALKANU: Zemljotres jačine 4,8 stepeni pogodio Split, građani u panici

Zemljotres jačine 4,8 stepena Rihterove skale pogodio je područje severozapadnog Balkana, saopštio je Seizmološki zavod. Prethodno je javljeno da je potres bio jačine 5,1 stepeni.

Region
> 00:00h

Zemljotres je pogodio područje Jadranskog mora nedaleko od Splita, a podrhtavanje se osetilo i u Makarskoj, na Hvaru... kao i u Bosni i Hercegovini.

Prema prvim podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa registrovan je na otvorenom moru, osam kilometara jugozapadno od Splita.

Foto: Tviter/Boris Traljić ‏

Kretanje tla se desilo na dubini od oko dva kilometra u 13:57 sati.

Na društvenim mrežama pišu kako se zemlja dobro zatresla i da se potres, osim u Splitu, osetio u celoj srednjoj Dalmaciji.

"Jako je kratko trajalo, ali dobro me prepalo", rekao je jedan muškarac za hrvatske medije.

Stanovnici splitskog područja masovno zovu telefon Centra 112, pa su linije zakrčene. U Centru za sada kažu kako nemaju informacija o eventualnoj materijlanoj šteti. Mnogi su napomenuli na društvenim mrežama kako su im se ljuljale ili polomile stvari, pogotovo na višim spratovima.

"Srušile su se slike sa zida i popadale stvari iz ormara. Izletili svi iz firme", kazala je jedna korisnica Tvitera.

Slobodna Dalmacija je javila da se iz brojnih zgrada u Splitu čuo lom stakala, a u pojedinim stanovima, kao i u redakciji tog splitskog dnevnika, popucali su zidovi. Deo stanara iz viših zgrada izašao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa.