Foto: Printscreen Youtube

zaplenjene igračke dele siromašnoj deci

OVAKO U VENECUELI UTERUJU POPUSTE: Pohapsili direktore fabrika igračaka zbog dizanja cena pred Božić

Venezuelanske vlasti uhapsile su direktore dve fabrike igračaka i zaplenili gotovo četiri miliona komada igračaka koje će podeliti sirotinji.

Planeta
> 00:00h

Vlasti su proizvođače optužile da su naduvali cene uoči Božića, iako su prošle nedelje dobili službeno obaveštenje od vlade da spuste cene igračaka i još nekih proizvoda za 30 posto.

"Reč je o populističkom potezu koji će da nas otera u bankrot", rekao je jedan od proizvođača. Međutim sa njim se ne slaže agencija za zaštitu potrošača, iz koje tvrde da je distributer igračaka Kreisel povukoa sa zaliha stare igračke i sada ih preprodaje uz maržu od 50.000 posto.

"Nama su naša deca sveta i nećemo da ih pljačkaju za Božić", poručuju iz agencije. Ovo nije prvi puta da su u Venezueli vlasti odlučile da 'uteraju popuste' uz vojsku kao osiguranje. Slična situacija bila je i 2013., samo što se tada radilo o snovnim životnim namirnicama, hlebu, brašnu, mleku...

Iako bogata naftom, Venezuela grca u siromaštvu, s obzirom da su cene nafte poslednjih godina pale. Međunarodni monetarni fond predviđa da će iduće godine Venezuelu pogoditi inflacija od 2.000 posto.