Foto: Dragana Udovičić

POPOVIĆ: Vlada da suspenduje odredbu SSP o prodaji zemljišta strancima

Nenada Popovića, predsednik Srpske narodne partije (SNP), pozvao je danas Vladu Republike Srbije da hitno pokrene dijalog sa EU o suspenziji odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja nalaže da od 1. septembra 2017. naša zemlja dozvoli prodaju zemljišta strancima.

Politika
> 00:00h

"Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je članica EU, trajno zabranila prodaju zemljišta strancima. U ovom trenutku svi politički predznaci govore da je budućnost EU kratkotrajna i zato ne vidim razlog da Srbija žuri sa ispunjavanjem uslova Brisela koji nanose ogromnu štetu našim ekonomskim i nacionalnim interesima", smatra Poović.

On ističe da "ukoliko bi ova odredba ostala na snazi, stranci bi mogli da postanu vlasnici srpskog zemljišta po niskim cenama, i da potom, na uštrb domaćih poljoprivrednika koji zbog nedovoljne podrške države ne mogu da budu konkurentni stranim farmerima, mnogo bolje koriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije".

"Nemački poljoprivredni gigant “Tenis” sigurno ne namerava da dođe u Srbiju zbog sedam miliona domaćih, već zbog 200 miliona potrošača iz Rusije i drugih zemalja Evroazijske unije, u koje kompanije iz Srbije mogu da izvoze svoje proizvode bez carine.Vlada Srbije bi trebalo da pruži veću podršku srpskim poljoprivrednicima i na pravi način iskoristi trgovinski rat između Brisela i Moskve da poveća izvoz srpske hrane i poljoprivrednih proizvoda u Rusiju", stoji u Popovićevoj izjavi.