Foto: Youtube/Printscreen

Borbe za drevni grad

RUSIJA: Nova ofanziva džihadista na Palmiru dokazuje da im ne treba dati šansu da se regrupišu

Militanti Islamske države iskoristili su pauzu koju je napravila američka koalicija u napredovanju ka Raki, tako što su krenuli na Palmiru znajući da ruske snage neće bombardovati stambena naselja.

Planeta
> 11:06h

To dokazuje da im ne treba dati šansu da se regrupišu, saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

"Islamska država je iskoristila smanjen broj vojnih akcija u blizini Rake i krenula na Palmiru", istakao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

On je rekao da su teroristi znali da Rusija neće bombardovati rezidencijalne delove Palmire i to su iskoristili da okupe snage.

Igor Konašenkov, Foto: Profimedia

Pošto su neometano stigli u Deir ez-Zor i Raku, iz iračkog Mosula, oko 4.000 teško naoružanih terorista je brzo prešlo u Palmiru, u tenkovima i oklopnim vozilima, saopšteno je iz ministarstva.

Ranije danas, saošteno je da su snage Islamske države okupirale nekoliko sela i naftnih nalazišta jugozapadno od Palmire, ali je njihova ofanziva zaustavljena.

Arapski mediji preneli su da je krenula kontraofanziva ruske i sirijske vojske. Ruski bombarderi, oko 20 helikoptera i krstareće rakete zasuli su položaje džihadista dok se u pozadini Asadova vojska pregrupiše i priprema za povratak.

(RT)