Foto: AP 20 Sept 2016

PUTIN PRODAJE NAJNOVIJE ORUŽJE ZA BORBU PROTIV TERORISTA: U igri PVO, avijacija, artiljerija...

Rusija je spremna da stranim kupcima ponudi najnovija sredstva za borbu protiv terorizma, uključujući PVO, avijaciju, reaktivnu artiljeriju i oklopna vozila, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Planeta
> 00:00h

Kako je rekao, Rusija je spremna da ponudi sve što doprinosi borbi protiv terorista, koju su faktički formirali krupne organizovane oružane grupacije, koje koriste savremeno naoružanje, uglavnom zapadne proizvodnje i često su predvođene dobro pripremljenim stručnjacima sa kvalitetnim vojnim obrazovanjem.

Takođe, predložio je da se analiziraju svi trendovi globalnog tržišta naoružanja – da se uzme u obzir smanjenje svetskih vojnih troškova zbog aktuelne ekonomske situacije, porast aktivnosti novih proizvođača naoružanja, kao i nastojanje kupaca da uzima savremeno oružje radije nego klasično, i to sa mogućnošću da njihovo održavanje bude vršeno u zemljama u koje se isporučuje.

„Trudimo se da uzmemo u obzir sve te faktore, da ponudimo kupcima rusko oružje i vojnu tehniku, koje će imati optimalni odnos cene i kvalitet, sigurnost i jednostavnost korišćenja, ali i visoku efikasnost u borbama“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je takođe upozorio da je neophodno posvetiti posebnu pažnju kojim zemljama se isporučuje rusko oružje. „U poslednje vreme celokupni regioni se suočavaju sa porastom nasilja i terorističkim pretnjama. Takvi primeri su nam dobro poznati – Sirija, Libija, Irak, Avganistan. Naša zemlja veoma puno ulaže u borbu protiv međunarodnog terorizma, za jačanje odbrambene moći saveznika, uključujući partnera iz ODKB-a“, istakao je Putin. On je dodao i da Rusija trenutno sarađuje sa preko 100 zemalja kada je reč o prodaji oružja, kao i da ukupna vrednost narudžbina iznosi više od pedeset milijardi dolara.

(Sputnjik Srbija)