Foto: Printskrin / You Tube

Crno-beli prvi u Evropi

(VIDEO) ZABORAVLJENI TROFEJ: Dan kada je Partizan osvojio Stari kontinent

Na današnji dan, daleke 1978. godine fudbalski klub Partizan osvojio je nekada značajno evropsko takmičenje Srednjeveropski Kup.

Fudbal
> 00:00h

Ovo takmičenje je imalo najdužu tradiciju jer se održavalo od 1927. do 1992. godine.

Kup nije igran samo u periodu između 1940. i 1950. godine, a prvi pehar osvojili su fudbaleri praške Sparte.

Nekada najjače evropsko klupsko takmičenje, u osamdesetim godinama prošlog veka izgubilo je na značaju kada su u njemu počeli da učestvuju pobednici nacionalnih drugih liga.

Počelo je furiozno, 28. septembra 1977. Partizan je ubedljivo savladao Zbrojovku sa 5-1 na Stadionu JNA. Pred oko 10.000 gledalaca, golove su postigli Vukotić (2), Trifunović, Grubješić i Prekazi.

Usledilo je gostovanje u Peruđi, 14. decembra 1977. i poraz od 1-2, a jedini gol za Partizan postigao je Nenad Stojković. Peruđa je te iste sezone osvojila sedmo mesto u Seriji A, ostavivši iza sebe Romu, Lacio, Fiorentinu...

Još jedno gostovanje, utakmica u Brnu protiv Zbrojovke, donelo je pobedu Partizana od 3-2. Da ovaj protivnik nije bio ni najmanje naivan, govori činjenica da je Zbrojovka tih sezona u svom šampionatu, imala identičan plasman kao i Partizan - naime, 1976/77 su završili kao četvrti u čehoslovačkom prvenstvu, a u sezoni odigravanja Mitropa kupa osvojili su u svojoj ligi titulu šampiona, upravo kao i Partizan. Dakle, Zbrojovka je tada bila najbolji tim Čehoslovačke. Pobedu "crno-belima" su svojim golovima doneli Santrač, Vukotić i Jović.

Konačno, usledio je odlučujući duel za prvaka grupe. Partizan je 19. aprila 1978. pred 15.000 gledalaca bio domaćin Peruđi, savladao je sa 4-0 i time obezbedio plasman u finale Srednjeevropskog, Mitropa kupa! Golove su postigli Klinčarski, Santrač, Jović i Zavišić. Na poluvremenu je rezultat bio 0-0 ali je u nastavku Partizan postigao četiri gola.

Ali, na finale se čekalo do 13. decembra 1978. Finale se igralo u Beogradu, a tada, na megdan Honvedu je izašao bitno drugačiji tim Partizana od onog koji je izborio finale.

Partizan je savladao Honved 1-0, golom Trifunovića sa penala i tako osvojio svoj jedini međunarodni trofej.